Čokoládovo-oříškový koláč s jablky

Čokoládovo-oříškový koláč s jablky

Po večerech mne honí mlsná. Popcorn k televizi, sýr na prkénko k vínu, nebo arašídy k pivu. Prostě jak přijde desátá večerní, tak bych doslova „žral“. Blanka přišla s tím, že bych si mohl večer nakrájet třeba jablíčko. Pokaždé, když jsem se rozhodl například pro klobásu, tu pro olivy, přistoupila Blanka a vnutila mi do ruky jablíčko. Od té doby máme přeplněnou lednici jablky. V důsledku toho Blanka přišla s nápadem na čokoládový koláč s jablky. Jen by mne zajímalo, kde sakra schovávala tu čokoládu a lískové oříšky. Jak to mohlo přežít, byť jen jediný večer u nás doma.

Ingredience
90 g másla + na vymazání formy
90 g cukru krupice + na vysypání formy
90 g minimálně 50% čokolády
90 g mletých lískových oříšků
1 lžíce rumu
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
špetka soli
3 – 4 zelená jablka
hrst celých lískových oříšků bez slupky
moučkový cukr na podávání


Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 180 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20 – 25 cm vyložíme pečicím papírem a celou formu vymažeme máslem. Boky formy vysypeme krupicovým cukrem. Na vodní lázni (nebo v mikrovlnné troubě) rozehřejeme za občasného míchání máslo s nalámanou čokoládou. Jakmile je směs dokonale hladká, vmícháme 1 lžíci rumu a směs necháme mírně vychladnout.
Mezitím vyšleháme v dokonale odmaštěné míse bílky se špetkou soli dotuha. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do které po částech a za stálého šlehání zapracujeme mírně vychladlou směs čokolády a másla. Poté vmícháme jemně mleté lískové oříšky. Jako poslední po částech stěrkou jemně zapracujeme vyšlehané bílky (těsto pouze stěrkou obracíme). Těsto vlijeme do připravené formy a povrch uhladíme stěrkou. Těsto poklademe na plátky nakrájenými půlky jablek a celý koláč posypeme nahrubo nakrájenými lískovými oříšky. Pečeme v předehřáté troubě 35 – 40 minut.



Upečený koláč necháme mírně vychladnout ve formě a poté ho velmi opatrně přendáme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Před podáváním jemně pocukrujeme moučkovým cukrem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/cokoladovy_kolac_jablka

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.