Rybí polévka

Rybí polévka

Nevím jak vám, ale mně se oproti dětství razantně změnily chutě. Dříve jsem miloval koprovku, rajskou, dnes to nedám do pusy. A tak podobně to bylo s rybí polévkou. Jako dítě jsem jí nesnášel. Asi vás nepřekvapím, že až s Blankou jsem si ji oblíbil. A nejlepší je právě dnes. Od včera uleželá. Rybí polévka z 25. prosince je pro mě prostě to nejlepší jídlo Vánoc.

Ingredience
hlava kapra, odřezky z kapra
mlíčí nebo jikry
divoké koření: 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
3 menší mrkve
1 menší celer
2 petržele
2 střední cibule
muškátový oříšek
sůl
pepř
hladkolistá petrželka
toastový chléb


Postup
Nedříve si připravíme rybí vývar. Hlavu kapra zbavíme žaber a spolu s odřezky dáme do většího hrnce. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme 2 mrkve, 1 petržel, ½ celeru, cibuli a divoké koření. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a vaříme zhruba 30 minut na mírném ohni. Poté vývar scedíme, z hlavy a odřezků obereme maso a nakrájíme.
Na hrubém struhadle si nastrouháme čerstvou kořenovou zeleninu (1 mrkev, ½ petržele a malý kousek celeru) a cibuli nakrájíme najemno. Nastrouhanou zeleninu a cibuli orestujeme na másle dozlatova, zaprášíme moukou a zarestujeme. Po částech přiléváme rybí vývar a neustále mícháme. Polévku necháme na mírném ohni zhruba 20 minut povařit.
Mlíčí (nakrájíme na menší kousky) nebo jikry přidáme spolu s obraným rybím masem do polévky. Necháme 5 minut povařit. Polévku dochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem.
Polévku podáváme s na másle opečenými kostičkami toastového chleba a posypané jemně nasekanou petrželkou.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/rybi

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.