Rybí polévka


Nevím jak vám, ale mně se oproti dětství razantně změnily chutě. Dříve jsem miloval koprovku, rajskou, dnes to nedám do pusy. A tak podobně to bylo s rybí polévkou. Jako dítě jsem jí nesnášel. Asi vás nepřekvapím, že až s Blankou jsem si ji oblíbil. A nejlepší je právě dnes. Od včera uleželá. Rybí polévka z 25. prosince je pro mě prostě to nejlepší jídlo Vánoc.

Ingredience
hlava kapra, odřezky z kapra
mlíčí nebo jikry
divoké koření: 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
3 menší mrkve
1 menší celer
2 petržele
2 střední cibule
muškátový oříšek
sůl
pepř
hladkolistá petrželka
toastový chléb


Postup
Nedříve si připravíme rybí vývar. Hlavu kapra zbavíme žaber a spolu s odřezky dáme do většího hrnce. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme 2 mrkve, 1 petržel, ½ celeru, cibuli a divoké koření. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a vaříme zhruba 30 minut na mírném ohni. Poté vývar scedíme, z hlavy a odřezků obereme maso a nakrájíme.
Na hrubém struhadle si nastrouháme čerstvou kořenovou zeleninu (1 mrkev, ½ petržele a malý kousek celeru) a cibuli nakrájíme najemno. Nastrouhanou zeleninu a cibuli orestujeme na másle dozlatova, zaprášíme moukou a zarestujeme. Po částech přiléváme rybí vývar a neustále mícháme. Polévku necháme na mírném ohni zhruba 20 minut povařit.
Mlíčí (nakrájíme na menší kousky) nebo jikry přidáme spolu s obraným rybím masem do polévky. Necháme 5 minut povařit. Polévku dochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem.
Polévku podáváme s na másle opečenými kostičkami toastového chleba a posypané jemně nasekanou petrželkou.

Vytisknout

Uvařili jsme 25.12.2014


Komentáře

  mnam! odpovědět
Tuto rybi polivecku jsme mivali uplne pravidelne na Stedrovecernim stole, to je uz ale let co jsem ji nejedla! V CR uz 16 let neziju, takze jsem ji uz 16 let nejedla ...teda ale letos ji rozhodne udelam, no uz aby byly zase ty vanoce, uz dlouho nebyly, smich!
Nebude sice z kapra, kde bych ho tady sehnala, musim popremyslet cim kaprika nahradim. Po tech letech tady jsem si zamilovala uplne jinsi ryby, treba salmona, groupera, halibuta, rockfish, tilapiu, miluju i ty potvurky z morskeho dna - lobstera a scallops, to by se do te polevky take klidne hodilo, zejo?
No myslim si, ze az do vanoc cekat nebudu, to musim vyzkouset hned zitra. 1
kublanka odpověděl(a)
tak možná ta tilapia by mohla být podobnější... ale přeci jen kapr je kapr, ať proti němu má spousta gurmánů výhrady, tak má své přednosti a nezaměnitelnost.
Já jako díte rybí polévku nemohl a Blanka mne na ní znovu naučila a teď se na ní těším už od 26.prosince :)
   odpovědět
Miluju rybí polívku od dětství, ale jako babička už mi ji nikdo neuvaří... Díky za blog!
odpověděl(a)
Tuhle by si určitě oblíbila i babička 5