Pasta e fagioli

Pasta e fagioli

Blančina babička Anna, Marie Janků-Sandtnerová a Antonio Carluccio mají společného jistě několik věcí. Ale ta hlavní je, že pro Blanky vaření jsou zásadní „svatou“ trojicí. Zatímco babička jí dala základy domácí kuchyně, Sandtnerová metodologii postupů, tak právě Antonio nekonečnou inspiraci. No a od minulého týdne, poté co nás opustil Antonio Carluccio, mají všichni tři další spojitost…
Tedy jak jinak si na Antonia vzpomenout, než jeho oblíbeným receptem. Dokonce natolik oblíbený recept, že dle něho určoval kvalitu svých vlastních kuchařů. Neuděláš dobře tuto polévku? Nemáš patřičnou úctu a lásku k jídlu, na shledanou. Škoda, že Blanka už nikdy nemůže zjistit, jak by její Pasta e Fagioli uspěla u samotného mistra.

Ingredience (na 4-6 porcí)
200 g malých bílých fazolí
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, najemno nakrájená
1 mrkev, najemno nakrájená
1 řapík celeru, najemno nakrájený
4 stroužky česneku, najemno nakrájené
1 l zeleninového vývaru
600 ml rajčatové passaty
1 větvička rozmarýnu
200 g malých těstovin
Na podávání
1 chilli paprička, najemno nasekaná
hrst bazalky
parmezán, najemno nastrouhaný
extra panenský olivový olej

Postup
Sušené fazole namočíme přes noc do studené vody.
Následující den rozehřejeme ve větším hrnci 2 lžíce olivového oleje a přidáme najemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Necháme za občasného míchání restovat na mírném ohni do změknutí (8-10 minut).
Přidáme vývar, passatu, scezené fazole a větvičku rozmarýnu. Necháme vařit na mírném ohni do změknutí (30-40 minut).
Jakmile jsou fazole uvařené doměkka, přidáme těstoviny, které za občasného míchání uvaříme al dente. V případě potřeby podlijeme vodou nebo vývarem.
Těsně před podáváním vmícháme nahrubo natrhanou bazalku. Podáváme s najemno nakrájenou chilli papričkou, nastrouhaným parmezánem a jemně zakápnuté extra panenským olivovým olejem. Nejlépe chutná s opečeným chlebem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/pasta_fagioli

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.