Pasta e fagioli


Blančina babička Anna, Marie Janků-Sandtnerová a Antonio Carluccio mají společného jistě několik věcí. Ale ta hlavní je, že pro Blanky vaření jsou zásadní „svatou“ trojicí. Zatímco babička jí dala základy domácí kuchyně, Sandtnerová metodologii postupů, tak právě Antonio nekonečnou inspiraci. No a od minulého týdne, poté co nás opustil Antonio Carluccio, mají všichni tři další spojitost…
Tedy jak jinak si na Antonia vzpomenout, než jeho oblíbeným receptem. Dokonce natolik oblíbený recept, že dle něho určoval kvalitu svých vlastních kuchařů. Neuděláš dobře tuto polévku? Nemáš patřičnou úctu a lásku k jídlu, na shledanou. Škoda, že Blanka už nikdy nemůže zjistit, jak by její Pasta e Fagioli uspěla u samotného mistra.

Ingredience (na 4-6 porcí)
200 g malých bílých fazolí
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, najemno nakrájená
1 mrkev, najemno nakrájená
1 řapík celeru, najemno nakrájený
4 stroužky česneku, najemno nakrájené
1 l zeleninového vývaru
600 ml rajčatové passaty
1 větvička rozmarýnu
200 g malých těstovin
Na podávání
1 chilli paprička, najemno nasekaná
hrst bazalky
parmezán, najemno nastrouhaný
extra panenský olivový olej

Postup
Sušené fazole namočíme přes noc do studené vody.
Následující den rozehřejeme ve větším hrnci 2 lžíce olivového oleje a přidáme najemno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Necháme za občasného míchání restovat na mírném ohni do změknutí (8-10 minut).
Přidáme vývar, passatu, scezené fazole a větvičku rozmarýnu. Necháme vařit na mírném ohni do změknutí (30-40 minut).
Jakmile jsou fazole uvařené doměkka, přidáme těstoviny, které za občasného míchání uvaříme al dente. V případě potřeby podlijeme vodou nebo vývarem.
Těsně před podáváním vmícháme nahrubo natrhanou bazalku. Podáváme s najemno nakrájenou chilli papričkou, nastrouhaným parmezánem a jemně zakápnuté extra panenským olivovým olejem. Nejlépe chutná s opečeným chlebem.

Vytisknout

Uvařili jsme 17.11.2017


Komentáře

  PENEPR odpovědět
Ahojte mam taku skusenost ze akonahle pridam pri varenie do hrnca rajciny, vsetko sa my vari ovela dlhsie, preto si na to teraz davam pozor. Vam sa naozaj ta fazula za 40 min uvari? Alebo su to gazule z konzervy? Dakujem
kublanka odpověděl(a)
Dobre rano,
uvari, zalezi ale na druhu pouzitych fazoli a dobe po jakou jsou namocene. Tady jsou pouzite opravdu male bile fazole, u kterych staci kratka doba vareni.
  fazole odpovědět
Ahoj,

recept vypadá opravdu skvěle (ostatně jako všechny ostatní 1 ). Lze použít bílé fazole z plechu?

Díky moc
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme -Ad fazole: Urcite ano, pouze se ale musi zkratit doba vareni, aby se fazole nerozvarily.
   odpovědět
Vařila jsem včera k večeři. V papiňáku to byla rychlovka. Velmi snadné. Moc jsme si všichni pochutnali. Dvouletá dcerka křičela ešťéééé, ale už ten druhý talíř nepokořila. 2
Určitě náš nový oblíbený recept.
Díky.
kublanka odpověděl(a)
To jsme moc rádi! Super :) a děkujeme za krásnou zpětnou vazbu
   odpovědět
Ahoj Blanko a Kubo,

Polívčička byla úžasná. Fazolky jsem mela i po 1 a 1/2 hodině vaření malounko tvrdší, ale jinak to nemělo chybu. Příprava není moc náročná. Zvládne každý.

Já trochu víc vytunila s domácími chilli papričkami a mletým pepřem. Vyplatilo se.

Díky za další super recept. 5
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, u těch fazolek záleží na značce apod. Takže to je nejlepší otestovat ;) ad čili, neboj, my si ho tam samozřejmě dali taky, ještě ho máme dost na balkóně :))
odpověděl(a)
Jo a já jsem si naložila spíš to hustý. Manžel měl spíš polívku 5 . Mňaaam. Fakt výborná.

Nedal mi spát ten váš tygří chlebík 9
kublanka odpověděl(a)
To hustý je super, dá se to jíst třeba na opečeném chlebu... fakt pecka... ad Leopard - těším se na jeho fotku ;) to pokušení ti nedá a uděláš ho, vsaď se ;)