Kuřecí gyros

Kuřecí gyros

Z nekonečné zimy jsme se znenadání dostali do prudkého léta. Tato změna má samozřejmě vliv i na rodinný jídelníček. Jinými slovy přecházíme z české kachny na středomořskou stravu. Máme to tak každé léto a díky úmornému vedru víme, že svíčkovou si nedáme dříve než v září. Toto léto zahajujeme v Řecku. A co by to bylo za řeckou kuchyni, pokud bychom si k tomu nepustili trochu té hlasité hudby. Tak dobrou chuť.

Ingredience (4 porce)
Kuře
4 malé kuřecí prsní řízky
šťáva z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky sušeného oregana
2 stroužky česneku, utřené
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Pita
225 g hladké mouky
4 g sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
75 ml vlažného plnotučného mléka
75 ml vlažné vody
¾ lžičky soli
Tzatziki
1 salátová okurka
1 stroužek česneku, najemno nastrouhaný
šťáva z ½ citronu
200 g řeckého jogurtu
čerstvě mletý černý pepř
sůl
malý svazek máty
Brambory
3-4 středně velké brambory
sůl
slunečnicový olej
Nakládaná cibule
1 středně velká červená cibule
šťáva z ½ citronu
sůl

Postup
Pita
V míse rozmícháme sušené droždí s cukrem, vlažným mlékem a vlažnou vodou. Necháme 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl a prosátou hladkou mouku. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (60-90 minut).
Silnostěnnou pánev rozpálíme nasucho. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu, krátce ho prohněteme a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Každý kousek rozválíme na kruh o průměru cca 18 cm a zprudka ho z obou stran rozpečeme na rozpálené pánvi. Opečené pity ihned zabalíme do utěrky a udržujeme v teple do podávání.

Kuře
Kuřecí prsa vcelku v uzavíratelné plastové nádobě promícháme s citronovou šťávou, oreganem, 3 lžícemi olivového oleje, česnekem, solí a pepřem. Nádobu uzavřeme a necháme 30-60 minut marinovat.
Naložená kuřecí prsa opečeme na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem dozlatova, přibližně 3-4 minuty z každé strany v závislosti na velikosti prsou. Opečená prsa necháme několik minut odpočinout a poté je nakrájíme na tenké plátky.

Brambory
Troubu předehřejeme na 200 °C. Pečící plech dáme na 10 minut předehřát do trouby. Brambory důkladně umyjeme kartáčkem a nakrájíme je na silnější hranolky. Hranolky dáme do středně velkého hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byly ponořené. Přivedeme k varu a necháme je 2 minuty povařit. Povařené hranolky scedíme, osušíme, důkladně je pokapeme slunečnicovým olejem, osolíme a rozložíme je na rozpálený plech. Pečeme v předehřáté troubě dokřupava (30-40 minut). V průběhu pečení několikrát promícháme.

Nakládaná cibule
Cibuli nakrájíme na kroužky, které zakápneme citronovou šťávou a osolíme. Necháme minimálně 10 minut marinovat.

Tzatziky
Salátovou okurku podélně rozřízneme a lžicí odstraníme semínka. Okurku nastrouháme nahrubo a prsty z ní vymačkáme maximum tekutiny. Vymačkanou okurku promícháme s jogurtem, citronovou šťávou a najemno nastrouhaným česnekem. Vmícháme najemno nasekanou mátu. Ochutíme solí a pepřem.

Podávání
Upečené pity naplníme tzatziki, nakrájeným kuřecím masem, nakládanou cibulí a opečenými bramborami. Pitu stočíme a ihned podáváme. Můžeme doplnit čerstvým koprem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kureci_gyros

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.