Kuřecí gyros


Z nekonečné zimy jsme se znenadání dostali do prudkého léta. Tato změna má samozřejmě vliv i na rodinný jídelníček. Jinými slovy přecházíme z české kachny na středomořskou stravu. Máme to tak každé léto a díky úmornému vedru víme, že svíčkovou si nedáme dříve než v září. Toto léto zahajujeme v Řecku. A co by to bylo za řeckou kuchyni, pokud bychom si k tomu nepustili trochu té hlasité hudby. Tak dobrou chuť.

Ingredience (4 porce)
Kuře
4 malé kuřecí prsní řízky
šťáva z 1 citronu
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky sušeného oregana
2 stroužky česneku, utřené
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Pita
225 g hladké mouky
4 g sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
75 ml vlažného plnotučného mléka
75 ml vlažné vody
¾ lžičky soli
Tzatziki
1 salátová okurka
1 stroužek česneku, najemno nastrouhaný
šťáva z ½ citronu
200 g řeckého jogurtu
čerstvě mletý černý pepř
sůl
malý svazek máty
Brambory
3-4 středně velké brambory
sůl
slunečnicový olej
Nakládaná cibule
1 středně velká červená cibule
šťáva z ½ citronu
sůl

Postup
Pita
V míse rozmícháme sušené droždí s cukrem, vlažným mlékem a vlažnou vodou. Necháme 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl a prosátou hladkou mouku. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (60-90 minut).
Silnostěnnou pánev rozpálíme nasucho. Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu, krátce ho prohněteme a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Každý kousek rozválíme na kruh o průměru cca 18 cm a zprudka ho z obou stran rozpečeme na rozpálené pánvi. Opečené pity ihned zabalíme do utěrky a udržujeme v teple do podávání.

Kuře
Kuřecí prsa vcelku v uzavíratelné plastové nádobě promícháme s citronovou šťávou, oreganem, 3 lžícemi olivového oleje, česnekem, solí a pepřem. Nádobu uzavřeme a necháme 30-60 minut marinovat.
Naložená kuřecí prsa opečeme na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem dozlatova, přibližně 3-4 minuty z každé strany v závislosti na velikosti prsou. Opečená prsa necháme několik minut odpočinout a poté je nakrájíme na tenké plátky.

Brambory
Troubu předehřejeme na 200 °C. Pečící plech dáme na 10 minut předehřát do trouby. Brambory důkladně umyjeme kartáčkem a nakrájíme je na silnější hranolky. Hranolky dáme do středně velkého hrnce a zalijeme je studenou vodou tak, aby byly ponořené. Přivedeme k varu a necháme je 2 minuty povařit. Povařené hranolky scedíme, osušíme, důkladně je pokapeme slunečnicovým olejem, osolíme a rozložíme je na rozpálený plech. Pečeme v předehřáté troubě dokřupava (30-40 minut). V průběhu pečení několikrát promícháme.

Nakládaná cibule
Cibuli nakrájíme na kroužky, které zakápneme citronovou šťávou a osolíme. Necháme minimálně 10 minut marinovat.

Tzatziky
Salátovou okurku podélně rozřízneme a lžicí odstraníme semínka. Okurku nastrouháme nahrubo a prsty z ní vymačkáme maximum tekutiny. Vymačkanou okurku promícháme s jogurtem, citronovou šťávou a najemno nastrouhaným česnekem. Vmícháme najemno nasekanou mátu. Ochutíme solí a pepřem.

Podávání
Upečené pity naplníme tzatziki, nakrájeným kuřecím masem, nakládanou cibulí a opečenými bramborami. Pitu stočíme a ihned podáváme. Můžeme doplnit čerstvým koprem.

Vytisknout

Uvařili jsme 4.6.2017


Komentáře

   odpovědět
Tak tenhle recept je bomba! Doma se na to nejdřív netvářili nadšeně, ale po ochutnání změnili názor 2 Pitu jsem dělala dopoledne a večer ji hodila ohřát na grill. Repete bude za týden. 5
kublanka odpověděl(a)
tak to je super! to jsme moc rádi, že jste sklidila takový úspěch ;)
  Kuřecí gyros odpovědět
Díky za skvělý recept! Už jsem myslela, že zůstanete u zdravého jídla, které u nás doma nefrčí... 9
U masa se Vám akorát v popisu někam vytratil česnek, ale pamatovala jsem si ho z ingrediencí, tak jsem ho přidala. Maso jsem musela dělat podstatně déle, než je uvedeno, ale jinak (celkově) skvělý recept, který si s radostí čas od času uděláme. Moc díky! 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc za upozornění! Už jsme tedy opravili. Co se týká doby pečení, tak ta odpovídá přesně porci, pokud jsou větší, tak se to samozřejmě bude muset protáhnout. Ale jinak jsme moc rádi, že chutnalo! A ještě jednou děkujeme za česnek :)