Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem

Chléb s bazalkovo-mandlovým pestem

Pamatujete si z hodin dějepisu na časové osy? Zaznamenat jednotlivé události jak jdou za sebou, tak aby i ten největší ignorant pochopil, že třicetiletá válka trvala překvapivě třicet let a stoletá sto a kousek (cca 116). Já měl dějepravu velmi rád a časové osy jsem miloval, tudíž pojďte se vrátit o pár let zpět. U někoho třeba o 15 let, u někoho o pět let a někdo z našich čtenářů bude zrovna zítra „tasenej“.
Zaneste si první bod a to je 10.000 před naším letopočtem. To zde máme první zmínky o chlebu. Nicméně další důležitý bod je 4.000 před Kristem, kdy víme, že staří Egypťané začali do placek dávat zákvas a dodnes je tento chleba znám jako arabský nebo pita chléb. Mezitím o „pár“ let později staří Římané začali připravovat tzv. moretum. Tato pomazánka byla konzumována právě s chlebem a skládala se z bylinek, čerstvého sýra, soli, oleje a vinného octu. Vidíte, tak tady máte první zmínku o spojení pesta a chleba. Dejme tomu v roce 0.
Další bod si zakreslete přesně v roce 1863 našeho letopočtu, kdy vyšla kuchařka „La Cuciniera Genovese“ a v ní byl konečně recept na současné pesto. A pak už to jde rychle, i když… Takové dobré bazalkové pesto vstoupilo v oblibě v USA až v osmdesátých letech minulého století. No a v Česku tak o 20 let později až s etapou kuchařů v televizi.
Máte vše zakreslené? Tak a teď list otočte a na druhou stranu si napište, co vše musíte zítra koupit na tento recept. A až si ho upečte, tak si do osy zaznamenejte onen slavný den. Pak už to nemá smysl, protože tento chléb budete doma péct stále dokola a dokola.

Ingredience
Těsto
400 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
20 g cukru krupice
7 g soli
20 g změklého másla + na vymazání
1+1 vejce
50 ml plnotučného mléka
190 ml vody
Bazalkovo-mandlové pesto
3 velké hrsti bazalkových listů
1 malý stroužek česneku, utřený
3 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
1 lžíce najemno nasekaných blanšírovaných opražených mandlí
1 lžička citronové šťávy
60 ml panenského olivového oleje
sůl podle chuti

Postup
Hladkou mouku prosejeme do velké mísy. Přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které prsty rozdrobíme do mouky. V misce pošleháme 1 vejce s plnotučným lékem a vodou. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přilijeme prošlehané vejce s mlékem a vodou a vypracujeme s pomocí elektrického hnětače nebo robota hladké a elastické těsto (15-20 minut). Jakmile se těsto při hnětení začne oddělovat od stěn mísy a začíná se formovat do koule, vyklopíme ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně prohněteme rukama (5-10 minut). Z těsta vytvarujeme kouli a dáme ji na 15 minut odpočinout do mísy, kterou zakryjeme potravinářskou fólií.
Mezitím si připravíme bazalkovo-mandlové pesto. Bazalku, nastrouhaný česnek, najemno nasekané mandle a citronovou šťávu dáme do mixéru a za postupného přilévání olivového oleje rozmixujeme dohladka. Na závěr přidáme najemno nastrouhaný parmezán a několika krátkými pulzy promixujeme. Dochutíme solí a uložíme v chladničce.
Formu na biskupský chlebíček o rozměru 30x12 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na obdélník 25x40 cm, který potřeme bazalkovým pestem (kromě zhruba 2 cm širokého okraje). Těsto srolujeme, spoj seštípáme a roličku položíme na pracovní plochu spojem dolů. Nůžkami nebo nožem roličku podélně rozřízneme (konec necháme spojený) a těsto spleteme do spirály.



Chléb opatrně přeneseme do připravené formy na biskupský chlebíček, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do dvojnásobného objemu (60-90 minut).



Troubu předehřejeme na 190 °C. Vykynutý chléb opatrně potřeme prošlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (30-40 minut). V polovině pečení chléb otočíme. Upečený chléb vyndáme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/chleb_pesto

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.