Kuře Vesuvio

Kuře Vesuvio

Chicago, třetí nejlidnatější město USA, je velmi plodné místo. Krásná architektura, úžasná historie, výborná gastronomie a spousta slavných rodáků dělá z Chicaga po zásluze jedno z nejvýznamnějších měst světa. Mému srdci je čím dál bližší, když čtu o všech slavných osobnostech, které se zde narodili. Raymond Chandler náš oblíbený spisovatel, Herbie Hancock skvělý skladatel, Daryl Hannah kultovní filmová kráska, Robin Williams hvězdný herec, Chris Chelios jeden z mých hokejových idolů, Harrison Ford další můj idol, především v roli Hana Sola, a v neposlední řadě Philip K. Dick, spisovatel, který napsal předlohu geniálnímu filmu Blade Runner, ve kterém exceloval již zmíněný Harrison Ford. To je jen špička ledovce slavných jmen. A všechny tyto hvězdy mají jednu společnou věc. Všichni znají tento recept.
Kuře Vesuvio je snad nejslavnější jídlo Chicaga a nenajdete nikoho, kdo by neznal tento italsko-americký recept zrozený v 30. letech právě v této americké metropoli. Jo a také zde vznikla kapela Smashing Pumpkins, prostě je obtížné si Chicago nezamilovat.

Ingredience
1 celé kuře (rozporcované) nebo 4 kuřecí stehna
250 ml mraženého hrášku
8 stroužků česneku - oloupaný
80 ml olivového oleje
4 větší salátové brambory
250 ml bílého vína
250 ml kuřecího vývaru
1 lžíce sušeného oregana
1 lžička granulovaného česneku
1 hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
sůl


Postup
Troubu si předehřejeme na 190 °C. Brambory oloupeme, podélně rozčtvrtíme a osušíme papírovou utěrkou. Ve velké pánvi vhodné do trouby nebo velkém hrnci si rozehřejeme na mírném ohni olivový olej, přidáme stroužky česneku, čtvrtky brambor a opékáme ze všech stran do zlatova. Opečené brambory vyndáme děrovanou naběračkou na talíř vyložený papírovou utěrkou, stroužky česneku odstraníme.
Do rozpálené pánve přidáme kuřecí kousky, které opečeme ze všech stran dozlatova. Kuře vyndáme na talíř vyložený papírovou utěrkou a do pánve přilijeme bílé víno, které necháme zredukovat na polovinu. Do pánve se zredukovaným vínem vrátíme brambory spolu s kuřecím masem a okořeníme je sušeným oreganem, granulovaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Na závěr podlijeme kuřecím vývarem a dáme péct do předehřáté trouby do změknutí (30-40 minut).
Těsně před podávání necháme ve vroucí vodě 1-2 minuty povařit mražený hrášek. Jednotlivé porce kuřete ihned podáváme s několika čtvrtkami brambor, přelité vypečenou šťávou a posypané oblanžírovaným hráškem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kure_vesuvio

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.