Nakládané jalapeňos

Nakládané jalapeňos

Doba se posunula, je více globální, svět máme na dosah. Ale politici k nám promlouvají od bazénku, druzí chtějí stavět zdi oddělující Česko od Evropy a další mají akorát plnou pusu tradic a hodnot, které jsou stejně prázdné jako samotné hlavy voličů těchto politiků. Přitom globalizace se k nám dostává i jinými proudy, než přes novinové titulky nebo televizní debaty. Například si vezměte zavařování. Tradice, kterou zná snad každá česká domácnost. Nakládání okurek byl věnován nejeden víkend našich prarodičů.
Doba se posunula a tentokrát zavařujeme globální potraviny, jako třeba papričky jalapeňos. Nevím jak vy, ale já se téhle globalizaci naprosto nebráním a naopak jí vítám, jelikož nakládané jalapeňos je standard naší kuchyně stejně jako olivový olej, parmezán nebo i zmíněné nakládané okurky. Chci ochutnávat vše nové, chci v kuchyni mít širokou pestrost chutí, chci otevřenou náruč pro všechny „cizí věci“. A abych nebyl pouze vážný, není nic vtipnějšího, než když Blanka po hodinovém krájení papriček zapomene a promne si unavené oči. Divili byste se, kolik sprostých slov za vteřinu dokáže vyprodukovat taková hodná maminka od rodiny.

Ingredience
cca 1 kg papriček jalapeños
500 ml octa
2 100 ml vody
200 g cukru krupice
80 g soli
10 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
4 celé hřebíčky
2 bobkové listy


Postup
Papričky jalapeños důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 3-5 mm. Při krájení papriček doporučujeme použít jednorázové rukavice. V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem krupicí, solí, černým pepřem, novým kořením, hřebíčky a bobkovými listy. Množství láku by mělo vystačit na uvedené množství papriček, ale předpokládá to jejich důkladné upěchování ve sklenicích.
Zavařovací sklenice a víčka necháme sterilizovat např. umytím v myčce na nejvyšší teplotu nebo je vložíme na několik minut do vařící vody. Abychom zabránili prasknutí sklenic při jejich plnění, postavíme sterilizované zavařovací sklenice na vlhkou teplou utěrku. Nakrájenými jalapeños plníme sterilizované sklenice, dobře upěchujeme a zalijeme horkým lákem. Okraj naplněných sklenic otřeme čistou papírovou utěrkou, uzavřeme a postavíme dnem vzhůru na čistou utěrku. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Skladujeme v lednici. Ke konzumaci jsou připravené po 5-10 dnech.
Pokud plánujeme skladovat papričky delší dobu a mimo lednici, je vhodné sterilizovat je. Dno velkého hrnce vyložíme utěrkou, přivedeme k varu, plamen stáhneme tak, aby voda jemně probublávala, vložíme čerstvě naplněné sklenice a necháme sterilizovat 8-10 minut. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud používáme sklenice s gumovými těsnícími kroužky a kovovými sponami, pak známkou správně proběhlé sterilizace je to, že po sundání kovových spon bude víčko držet pevně na místě. Víčko odstraníme až mírným zatáhnutím za gumu. Pokud nebude víčko na sklenici držet, musíme papričky skladovat v lednici.
Pokud používáme klasické šroubovací sklenice, nepůjde u správně zavařené sklenice střed víčka při poklepání promáčknout. V opačném případě musíme rovněž skladovat v lednici.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/nakladane_jalapenos

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.