cca 1 kg papriček jalapeños
500 ml octa
2 100 ml vody
200 g cukru krupice
80 g soli
10 kuliček černého pepře
4 kuličky nového koření
4 celé hřebíčky
2 bobkové listy
Postup
Papričky jalapeños důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 3-5 mm. Při krájení papriček doporučujeme použít jednorázové rukavice. V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem krupicí, solí, černým pepřem, novým kořením, hřebíčky a bobkovými listy. Množství láku by mělo vystačit na uvedené množství papriček, ale předpokládá to jejich důkladné upěchování ve sklenicích.
Zavařovací sklenice a víčka necháme sterilizovat např. umytím v myčce na nejvyšší teplotu nebo je vložíme na několik minut do vařící vody. Abychom zabránili prasknutí sklenic při jejich plnění, postavíme sterilizované zavařovací sklenice na vlhkou teplou utěrku. Nakrájenými jalapeños plníme sterilizované sklenice, dobře upěchujeme a zalijeme horkým lákem. Okraj naplněných sklenic otřeme čistou papírovou utěrkou, uzavřeme a postavíme dnem vzhůru na čistou utěrku. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Skladujeme v lednici. Ke konzumaci jsou připravené po 5-10 dnech.
Pokud plánujeme skladovat papričky delší dobu a mimo lednici, je vhodné sterilizovat je. Dno velkého hrnce vyložíme utěrkou, přivedeme k varu, plamen stáhneme tak, aby voda jemně probublávala, vložíme čerstvě naplněné sklenice a necháme sterilizovat 8-10 minut. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud používáme sklenice s gumovými těsnícími kroužky a kovovými sponami, pak známkou správně proběhlé sterilizace je to, že po sundání kovových spon bude víčko držet pevně na místě. Víčko odstraníme až mírným zatáhnutím za gumu. Pokud nebude víčko na sklenici držet, musíme papričky skladovat v lednici.
Pokud používáme klasické šroubovací sklenice, nepůjde u správně zavařené sklenice střed víčka při poklepání promáčknout. V opačném případě musíme rovněž skladovat v lednici.

Komentáře