Chorvatská blitva

Chorvatská blitva

Jednou za čas se i mladší sourozenec může hodit. Alespoň tak se to snažím vysvětlit Matyášovi pokaždé, když chce násilně umlčet svého mladšího bratra Adama. Nevěří mi, chce samozřejmě důkaz. Stále pátrám a nemohu již týdny na žádný důkaz přijít.
Až včera! Ano, včera jsem dostal důkaz přímo na talíři. Na trzích jsme koupili krásný mangold a ještě lepší brambory. Blanka si lámala hlavu, co z toho udělat. A najednou, pozor teď to přijde, má mladší sestra, tudíž mladší sourozenec, nám doporučila tento recept. Takže Matyáši, opravdu i mladší sourozenci jsou užiteční.
Mimochodem ségra, bylo to výborné! Klobouk dolů.

Ingredience
500 g brambor
500 g mangoldu
6 stroužků česneku – na tenké plátky
60 ml olivového oleje
čerstvě mletý černý pepř
sůl


Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm velké kostičky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Mangold zbavíme tuhých košťálů a listy natrháme na větší kousky.
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém necháme na mírném ohni orestovat na plátky nakrájený česnek (1-2 minuty). Jakmile česnek změkne, přidáme uvařené brambory, které za občasného míchání opečeme dozlatova (5-7 minut). Na závěr přidáme natrhaný mangold, který necháme krátce zavadnout (4-5 minut). Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ihned podáváme jako lehkou večeři nebo jako přílohu např. grilovaných ryb. Pokud máte rádi pikantnější, přidejte na závěr nakrájenou chilli papričku.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/blitva

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.