Chorvatská blitva
Jednou za čas se i mladší sourozenec může hodit. Alespoň tak se to snažím vysvětlit Matyášovi pokaždé, když chce násilně umlčet svého mladšího bratra Adama. Nevěří mi, chce samozřejmě důkaz. Stále pátrám a nemohu již týdny na žádný důkaz přijít.
Až včera! Ano, včera jsem dostal důkaz přímo na talíři. Na trzích jsme koupili krásný mangold a ještě lepší brambory. Blanka si lámala hlavu, co z toho udělat. A najednou, pozor teď to přijde, má mladší sestra, tudíž mladší sourozenec, nám doporučila tento recept. Takže Matyáši, opravdu i mladší sourozenci jsou užiteční.
Mimochodem ségra, bylo to výborné! Klobouk dolů.
500 g brambor
500 g mangoldu
6 stroužků česneku – na tenké plátky
60 ml olivového oleje
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm velké kostičky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Mangold zbavíme tuhých košťálů a listy natrháme na větší kousky.
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém necháme na mírném ohni orestovat na plátky nakrájený česnek (1-2 minuty). Jakmile česnek změkne, přidáme uvařené brambory, které za občasného míchání opečeme dozlatova (5-7 minut). Na závěr přidáme natrhaný mangold, který necháme krátce zavadnout (4-5 minut). Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ihned podáváme jako lehkou večeři nebo jako přílohu např. grilovaných ryb. Pokud máte rádi pikantnější, přidejte na závěr nakrájenou chilli papričku.
Komentáře
Jak bude mangold, tak jdu na to, plus k tomu třeba čerstvě vyuzený pstroužek...