Chorvatská blitva


Jednou za čas se i mladší sourozenec může hodit. Alespoň tak se to snažím vysvětlit Matyášovi pokaždé, když chce násilně umlčet svého mladšího bratra Adama. Nevěří mi, chce samozřejmě důkaz. Stále pátrám a nemohu již týdny na žádný důkaz přijít.
Až včera! Ano, včera jsem dostal důkaz přímo na talíři. Na trzích jsme koupili krásný mangold a ještě lepší brambory. Blanka si lámala hlavu, co z toho udělat. A najednou, pozor teď to přijde, má mladší sestra, tudíž mladší sourozenec, nám doporučila tento recept. Takže Matyáši, opravdu i mladší sourozenci jsou užiteční.
Mimochodem ségra, bylo to výborné! Klobouk dolů.

Ingredience
500 g brambor
500 g mangoldu
6 stroužků česneku – na tenké plátky
60 ml olivového oleje
čerstvě mletý černý pepř
sůl


Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na 2-3 cm velké kostičky, které uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout. Mangold zbavíme tuhých košťálů a listy natrháme na větší kousky.
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém necháme na mírném ohni orestovat na plátky nakrájený česnek (1-2 minuty). Jakmile česnek změkne, přidáme uvařené brambory, které za občasného míchání opečeme dozlatova (5-7 minut). Na závěr přidáme natrhaný mangold, který necháme krátce zavadnout (4-5 minut). Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ihned podáváme jako lehkou večeři nebo jako přílohu např. grilovaných ryb. Pokud máte rádi pikantnější, přidejte na závěr nakrájenou chilli papričku.

Vytisknout

Uvařili jsme 31.7.2016


Komentáře

   odpovědět
To by šlo i se špenátem, ne? Myslím tím čerstvý.
Jak bude mangold, tak jdu na to, plus k tomu třeba čerstvě vyuzený pstroužek... 1
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, klasický čerstvý špenát asi jo (baby špenát určitě ne, ten má jinou strukturu).Jo a s pstroužkém určitě ano 1
   odpovědět
Taky dělám, můžu se toho ujíst, a ještě zakapávám citronem, mňam! 1
kublanka odpověděl(a)
my byli doslova v šoku, jaká je to dobrota. Fakt povedené :)