Špenátová polévka s koprem

Špenátová polévka s koprem

Stalo se vám, že jste někdy napsali špatně desetinnou čárku? Určitě ano, minimálně na základní škole. Následky můžou být různé a paradoxně pětka z matematiky je ještě schůdný trest, alespoň s odstupem času od pachu vařečky ve vzduchu. Jedna taková chybička se stala v roce 1870 a zaznamenal jí nepřímo snad každý.
Když v roce 1870 německý vědec Erich von Wolf troubil do světa svoji práci, stěží mohl tušit, že udělal chybu v desetinné čárce. V jeho objevném dílu přišel na světlo světa s faktem, že špenát obsahuje vysoce nadprůměrné množství železa. Přesněji 35 mg na 100 gramů špenátu. Trvalo desítky let, než se přišlo na chybu v tomto čísle. Realita je totiž o řád níže, tedy obyčejných 3,5 mg na zmiňovaných 100 gramů. Přesto špenátu už nikdo neodpáře Pepka námořníka a ani všeobecné povědomí o železu ve špenátu.
Jenže místo železa přináší špenát daleko více jiných zdravých látek a stojí za to, ho pravidelně umístit do jídelníčku. A na svaly? Na svaly si skočte do posilovny zvedat železa.

Ingredience
500 g špenátu – zbavený tuhých stonků
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
2 malé šalotky – nakrájené najemno
1000 ml kuřecího vývaru
250 ml šlehačky
2 lžíce nasekaného kopru + na podávání
4 křepelčí vajíčka – uvařená natvrdo, přepůlená
špetka muškátového oříšku
bílý pepř
sůl


Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu velké množství osolené vody, přidáme špenát a necháme ho povařit do změknutí (cca 3 minuty). Poté ho ihned scedíme, propláchneme ledovou vodou, vymačkáme a nasekáme.
Ve středně velkém hrnci necháme na mírném ohni rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme zhruba 2 minuty orestovat. Přidáme najemno nasekanou šalotku, kterou necháme spolu s jíškou restovat do změknutí (1-2 minuty). Za stálého míchání metličkou přilijeme kuřecí vývar, necháme ho 5 minut provařit, přilijeme šlehačku spolu se 2 lžícemi nasekaného kopru a necháme vařit do mírného zhoustnutí 4-5 minut. Na závěr vmícháme nasekaný špenát.
Polévku rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, bílým pepřem a mletým muškátovým oříškem. Podáváme s přepůleným křepelčím vajíčkem a snítkou kopru.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/spenatova_polevka

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.