Špenátová polévka s koprem
Stalo se vám, že jste někdy napsali špatně desetinnou čárku? Určitě ano, minimálně na základní škole. Následky můžou být různé a paradoxně pětka z matematiky je ještě schůdný trest, alespoň s odstupem času od pachu vařečky ve vzduchu. Jedna taková chybička se stala v roce 1870 a zaznamenal jí nepřímo snad každý.
Když v roce 1870 německý vědec Erich von Wolf troubil do světa svoji práci, stěží mohl tušit, že udělal chybu v desetinné čárce. V jeho objevném dílu přišel na světlo světa s faktem, že špenát obsahuje vysoce nadprůměrné množství železa. Přesněji 35 mg na 100 gramů špenátu. Trvalo desítky let, než se přišlo na chybu v tomto čísle. Realita je totiž o řád níže, tedy obyčejných 3,5 mg na zmiňovaných 100 gramů. Přesto špenátu už nikdo neodpáře Pepka námořníka a ani všeobecné povědomí o železu ve špenátu.
Jenže místo železa přináší špenát daleko více jiných zdravých látek a stojí za to, ho pravidelně umístit do jídelníčku. A na svaly? Na svaly si skočte do posilovny zvedat železa.
500 g špenátu – zbavený tuhých stonků
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
2 malé šalotky – nakrájené najemno
1000 ml kuřecího vývaru
250 ml šlehačky
2 lžíce nasekaného kopru + na podávání
4 křepelčí vajíčka – uvařená natvrdo, přepůlená
špetka muškátového oříšku
bílý pepř
sůl
Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu velké množství osolené vody, přidáme špenát a necháme ho povařit do změknutí (cca 3 minuty). Poté ho ihned scedíme, propláchneme ledovou vodou, vymačkáme a nasekáme.
Ve středně velkém hrnci necháme na mírném ohni rozpustit máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme zhruba 2 minuty orestovat. Přidáme najemno nasekanou šalotku, kterou necháme spolu s jíškou restovat do změknutí (1-2 minuty). Za stálého míchání metličkou přilijeme kuřecí vývar, necháme ho 5 minut provařit, přilijeme šlehačku spolu se 2 lžícemi nasekaného kopru a necháme vařit do mírného zhoustnutí 4-5 minut. Na závěr vmícháme nasekaný špenát.
Polévku rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, bílým pepřem a mletým muškátovým oříškem. Podáváme s přepůleným křepelčím vajíčkem a snítkou kopru.
Komentáře
jelikož nás večer čeká velká oslava, říkali jsme si ráno s manželem, že k obědu dáme jen polévku. Typů hodně, ale já měla jasno kterou, hned tu vaší první zelenou. Nákup do 20 minut, vaření i s úklidem do hodinky. Miluji vaše recepty, miluji vaše jídlo, které sem dáváte a luxusně prezentujete.
Já jsem se zařekla vám psát, nebo jen jídlo je fajn a tak. Ale prostě mi to nedá. Kam chodíte na ty nápady, konkrétní nápady jídel? Vím, že je to ze spousty kuchařek, co máte, ale odkud je tato polévka? Původem?
Špenátových polévek jsem už pár ochutnala, ale ŽÁDNÁ, fakt ŽÁDNÁ se nedá srovnat s touhle supr krémovou, lahodnou, TOP polévkou.
Oba jsme mlaskali, pořád říkali, jak je úžasná. Vy mi dáváte :-). Tímhle tempem budu mít za chvíli všechny recepty ukuchtěný. Jasně, k těm nej se budeme vracet. Jenže co je nej? Nooo, zatím všechno.
Tak ať vydržíte moje komentáře :-). A ráda bych se s vámi 12.5.alespoň krátce pozdravila.
Fajn víkend