Smrková zmrzlina

Smrková zmrzlina

Z Blanky se nám stala lesní víla. Ne, že by radikálně zhubla, až by byla průhledná, ale aktuálně po lese tančí a hledá, co by se dalo sníst. Nebo alespoň použít na fotku. Marně jí říkám, že na kance potřebuje flintu a na zajíce oko, ale jí zajímá především lesní flora. Tu trochu mechu, támhle větvička a hele, támhle mladé jehličí. No a pak zde máme úlet v podobě smrkové zmrzliny. A teda chuťově je výborná, tak se toho nebojte a vzhůru do lesa. Ostatně počasí zmrzlině přeje.

Ještě si dovolíme malý dodatek. Vaše hlasy nás umístili na 5. pozici mezi food blogy u nás. Máme vás rádi a vy nás snad taky. Děkujeme z celého srdce. Výsledky najdete zde.

Ingredience
125-250 ml mladých smrkových výhonků
120 g cukru krupice
500 ml šlehačky
250 ml plnotučného mléka
6 žloutků
špetka soli


Postup
Cukr krupici dáme spolu se smrkovými výhonky do mixéru a rozmixujeme dohladka.



V menším hrnci pomalu zahříváme za stálého míchání šlehačku, mléko, smrkový cukr a špetku soli. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, stáhneme z ohně. V nejlépe nerezové misce prošleháme žloutky, ke kterým za stálého šlehání vmícháme zhruba 1/3 teplé šlehačkové směsi. Potom celou směs přelijeme zpět do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do mírného zhoustnutí (=77 °C) – pokud přejedeme prstem po zadní straně lžíce, měla by nám zůstat po prstu stopa.



Směs přecedíme přes jemný cedník do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitlačíme na povrch směsi a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Poté ji dáme na minimálně 4 hodiny vychladit do lednice (ideálně přes noc).
Druhý den směs přelijeme do uzavíratelné nádoby, uzavřeme víkem a dáme do mrazáku. Po 30-60 minutách ji vyndáme z mrazáku a pokud je směs po obvodu a na dně již zmrzlá (ve středu bude ještě tekutější), přendáme ji do mixéru a rozmixujeme do hladka. Směs vrátíme do uzavíratelné nádoby a necháme ji opět ztuhnout. Zmrzlinu promixujeme ještě 3x. Po posledním mixování ji necháme minimálně 1 hodinu v mrazáku. Samozřejmě můžeme použít zmrzlinovač.
Zmrzlina nejlépe chutná s najemno nasekanou vysokoprocentní čokoládou (minimálně 70%).





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/smrkova_zmrzlina

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.