Smrková zmrzlina


Z Blanky se nám stala lesní víla. Ne, že by radikálně zhubla, až by byla průhledná, ale aktuálně po lese tančí a hledá, co by se dalo sníst. Nebo alespoň použít na fotku. Marně jí říkám, že na kance potřebuje flintu a na zajíce oko, ale jí zajímá především lesní flora. Tu trochu mechu, támhle větvička a hele, támhle mladé jehličí. No a pak zde máme úlet v podobě smrkové zmrzliny. A teda chuťově je výborná, tak se toho nebojte a vzhůru do lesa. Ostatně počasí zmrzlině přeje.

Ještě si dovolíme malý dodatek. Vaše hlasy nás umístili na 5. pozici mezi food blogy u nás. Máme vás rádi a vy nás snad taky. Děkujeme z celého srdce. Výsledky najdete zde.

Ingredience
125-250 ml mladých smrkových výhonků
120 g cukru krupice
500 ml šlehačky
250 ml plnotučného mléka
6 žloutků
špetka soli


Postup
Cukr krupici dáme spolu se smrkovými výhonky do mixéru a rozmixujeme dohladka.



V menším hrnci pomalu zahříváme za stálého míchání šlehačku, mléko, smrkový cukr a špetku soli. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, stáhneme z ohně. V nejlépe nerezové misce prošleháme žloutky, ke kterým za stálého šlehání vmícháme zhruba 1/3 teplé šlehačkové směsi. Potom celou směs přelijeme zpět do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do mírného zhoustnutí (=77 °C) – pokud přejedeme prstem po zadní straně lžíce, měla by nám zůstat po prstu stopa.



Směs přecedíme přes jemný cedník do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitlačíme na povrch směsi a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Poté ji dáme na minimálně 4 hodiny vychladit do lednice (ideálně přes noc).
Druhý den směs přelijeme do uzavíratelné nádoby, uzavřeme víkem a dáme do mrazáku. Po 30-60 minutách ji vyndáme z mrazáku a pokud je směs po obvodu a na dně již zmrzlá (ve středu bude ještě tekutější), přendáme ji do mixéru a rozmixujeme do hladka. Směs vrátíme do uzavíratelné nádoby a necháme ji opět ztuhnout. Zmrzlinu promixujeme ještě 3x. Po posledním mixování ji necháme minimálně 1 hodinu v mrazáku. Samozřejmě můžeme použít zmrzlinovač.
Zmrzlina nejlépe chutná s najemno nasekanou vysokoprocentní čokoládou (minimálně 70%).



Vytisknout

Uvařili jsme 23.5.2016


Komentáře

  Smrková zmrzka odpovědět
Dobry den, Vaše zmrzlina je světle zelená,ale moje zelená po vyhoncich....jak to ?????????‍♀️????
odpověděl(a)
Myslím na zelenou,ale samozřejmě se ptám proč Vaše ke světle žlutá a moje zelena????????‍♀️???? 6
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, to asi nedokážeme odhadnout, ale ona ta fotka v tomto případě dost zkresluje, protože ve skutečnosti byla spíše se zeleným nádechem. Takže se vám spíš podařilo to, co jsme chtěli my :)
  Smrková zmrzlina odpovědět
Dobrý den, chci se zeptat, jak by měla zmrzlina chutnat? Vyšla mi taková hořká chuť a nejsem si jistá, jestli je to úplně správně, děkuji mockrát ????
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, no to je prapodivné, protože to má relativně ovocno-kyselou chuť, takové velmi svěží a příjemné, až do citrónova
  Smrková zmrzlina odpovědět
Už sa mrazí v mrazničke. Dnes sa chystám na ochutnávku. Urobila som ju ako nanuky. Veľmi zaujímavý nápad. Už som vyskúšala viac receptov z Vášho blogu a všetky dopadli skvelo. Prajem veľa úspechov.

Lenka
kublanka odpověděl(a)
Tak to jsme moc rádi, pevně věříme, že bude chutnat. Nám chutnala hodně. A dobrá je k tomu ta nakrájená čokoláda, v případě nanuku čokoládový posyp? :)
  Smrkový cukr odpovědět
Ahoj Kublanko, miluji bazalkovou zmrzlinu a myslím si, že tahle bude taky úžasná 1 Chci se zeptat, smrkový cukr jsou rozmixované smrkové jehličky s cukrem? Děkuji, Majda 1
kublanka odpověděl(a)
Ano, ale pozor mladé smrkové výhonky :) ne seschlé jehličí :) 1