Chřest s mladým jehličím

Chřest s mladým jehličím

Jako děti jsme vařili čaj z jehličí. Do kotlíku dali smrkové větve, několik listů z ostružin a to celé dali vařit nad oheň. Chytilo to zajímavou kouřovou chuť, která měla do čaje stejně blízko asi jako jízdní kolo BMX do Porsche Carrera, ale k táboření pod celtou to patřilo. O dvacet let později se opět vydávám na jehličí do lesa. A ne ledajaké, ale mladé jehličí. Ostatně poslední víkendy neřešíme nic jiného, než otázku, zda-li už konečně je nové jehličí. Letos si dalo vskutku na čas a přišlo až první dny v květnu.
Ale teď ho už máme konečně doma a tady můžete vidět recept inspirovaný René Redzepim. Bude to znít vychloubačně, ale lepší úpravu chřestu jsem vskutku ještě neměl.

Ingredience
1 svazek zeleného chřestu
1 svazek bílého chřestu
250 g čerstvého špenátu
vyšlehaná šlehačka na podávání
hrst mladých smrkových výhonků
1 smrková větev
Sůl s jehličím
125 ml mladých smrkových nebo borovicových výhonků
125 ml soli
Olej z jehličí
100 g smrkových nebo borovicových výhonků nebo klasického jehličí
3-4 lžíce najemno nasekané petrželky
300 ml slunečnicového oleje


Postup
Sůl s jehličím
Troubu si předehřejeme na 80 °C. Mladé výhonky jehličí dáme spolu se solí do kuchyňského robotu a rozmixujeme najemno.





Vzniklou hmotu rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ji na zhruba 60 minut usušit do předehřáté trouby. Několikrát v průběhu sušení promícháme. Usušenou sůl skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.



Olej z jehličí
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu vodu a výhonky jehličí v něm necháme 4 minuty povařit. Zblanžírované jehličí dobře osušíme, dám ho spolu s najemno nasekanou petrželkou a olejem do mixéru a rozmixujeme. Cedník si vyložíme čistou bavlněnou látkou a rozmixované jehličí přecedíme do připravené nádoby.



Špenát krátce povaříme (1-2 minuty) ve vroucí vodě, scedíme a rozmixujeme dohladka. Ponecháme na zahuštění chřestové šťávy.
Zelený chřest ugrilujeme z obou stran na rozpáleném grilu a rozmixujeme ho dohladka. S pomocí čistého bavlněného hadříku vymačkáme z chřestu džus. Samozřejmě můžeme použít i odšťavňovač.





Podle potřeby zahustíme špenátovým pyré.
Bílý chřest oloupeme, zbavíme ho dřevnatých konců a s pomocí provázku ho přivážeme na smrkovou větev.



Chřest i spolu s větví grilujeme na rozpáleném grilu. Ugrilovaný chřest sundáme z větve, dobře ho posolíme solí z jehličí a dva chřesty položíme ugrilovanou částí nahoru na servírovací talíř. Omáčku se zeleného chřestu prošleháme s 1-2 lžičkami oleje z jehličí a nalijeme ji k bílému chřestu. Na závěr přidáme 1-2 lžičky mladého jehličí a 1 lžíci vyšlehané šlehačky. Ihned podáváme.







Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/chrest_jehlici

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.