1 svazek zeleného chřestu
1 svazek bílého chřestu
250 g čerstvého špenátu
vyšlehaná šlehačka na podávání
hrst mladých smrkových výhonků
1 smrková větev
Sůl s jehličím
125 ml mladých smrkových nebo borovicových výhonků
125 ml soli
Olej z jehličí
100 g smrkových nebo borovicových výhonků nebo klasického jehličí
3-4 lžíce najemno nasekané petrželky
300 ml slunečnicového oleje
Postup
Sůl s jehličím
Troubu si předehřejeme na 80 °C. Mladé výhonky jehličí dáme spolu se solí do kuchyňského robotu a rozmixujeme najemno.


Vzniklou hmotu rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ji na zhruba 60 minut usušit do předehřáté trouby. Několikrát v průběhu sušení promícháme. Usušenou sůl skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.

Olej z jehličí
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu vodu a výhonky jehličí v něm necháme 4 minuty povařit. Zblanžírované jehličí dobře osušíme, dám ho spolu s najemno nasekanou petrželkou a olejem do mixéru a rozmixujeme. Cedník si vyložíme čistou bavlněnou látkou a rozmixované jehličí přecedíme do připravené nádoby.

Špenát krátce povaříme (1-2 minuty) ve vroucí vodě, scedíme a rozmixujeme dohladka. Ponecháme na zahuštění chřestové šťávy.
Zelený chřest ugrilujeme z obou stran na rozpáleném grilu a rozmixujeme ho dohladka. S pomocí čistého bavlněného hadříku vymačkáme z chřestu džus. Samozřejmě můžeme použít i odšťavňovač.


Podle potřeby zahustíme špenátovým pyré.
Bílý chřest oloupeme, zbavíme ho dřevnatých konců a s pomocí provázku ho přivážeme na smrkovou větev.

Chřest i spolu s větví grilujeme na rozpáleném grilu. Ugrilovaný chřest sundáme z větve, dobře ho posolíme solí z jehličí a dva chřesty položíme ugrilovanou částí nahoru na servírovací talíř. Omáčku se zeleného chřestu prošleháme s 1-2 lžičkami oleje z jehličí a nalijeme ji k bílému chřestu. Na závěr přidáme 1-2 lžičky mladého jehličí a 1 lžíci vyšlehané šlehačky. Ihned podáváme.



Komentáře