Vejce Benedikt

Vejce Benedikt

Neznám lepší snídani. Vejce Benedikt je pro mne oslava snídaně. Jako by se zastavil čas a užívám si každé sousto. V mém případě je většinou snídaně jídlo, které má pouze omezit pocit hladu do času oběda. Sušenka (nejlépe Mila), toast s nutellou a nebo nějaké cereálie s kakaem. Ale vejce Benedikt... Když vím, co je za tím snažení a práce, tak až z posvátné úcty ke kuchařce, se v klidu usadím a nasnídám. Jednou za čas klidná a vydatná snídaně stojí za to. Bez novin, bez tabletu, bez sledování televize. Pouze já a vejce Benedikt. Ano, toto je "snídaňová nirvana" a zkuste mi to rozmluvit. Vlastně - zkuste tento recept.

Ingredience
2 anglické muffiny (na 4 porce) - recept ZDE
100 g kvalitní šunky
Ztracené vejce
4 čerstvá vejce
2 lžíce octa
Holandská omáčka
2 žloutky
100 g rozpuštěného másla
2 lžíce vody
1 lžička bílého vinného octa
2 lžíce bílého vína
citronová šťáva z 1 citrónu
sůl
pepř


Postup
Ztracené vejce
Do širokého hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, vlijeme do ní připravený ocet a snížíme plamen.
Každé vajíčko vyklepneme do vlastního hrnečku. S pomocí vařečky roztočíme vodu v hrnci, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru vlijeme najednou jedno vejce.
Necháme vařit 3 minuty, poté vyndáme vejce děrovanou naběračkou a necháme okapat na papírové utěrce.
Stejně postupujeme se zbývajícími vejci. Protože nám vejce zřejmě vychladnou, prohřejeme je před podáváním v horké vodě.
Holandská omáčka
V malém hrnci smícháme ocet, vodu, víno a špetku pepře. Přivedeme k varu a necháme zredukovat o zhruba jednu třetinu. Stáhneme z ohně.
V nerezové misce smícháme žloutky se zredukovanou tekutinou a vyšleháme. Nerezovou misku dáme na hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu. Voda v hrnci se musí vařit opravdu jemně, jinak by se nám omáčka srazila. Na takto připravené vodní lázní šleháme žloutky až do zhoustnutí (cca 5 minut).
Nerezovou misku se žloutkovou směsí sundáme z vodní lázně a za stálého šlehání do ní zapracujeme rozpuštěné máslo (máslo musíme přilévat tenkým praménkem). Na závěr omáčku ochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
Dokončení
Muffiny podélně rozpůlíme a na pánvi opečeme. Na každou polovinu dáme šunku, na ní prohřáté ztracené vejce a přelijeme připravenou holandskou omáčkou. Popepříme barevným pepřem a ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/benedikt

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.