Zuhelnatělá cibule se sýrovou omáčkou

Zuhelnatělá cibule se sýrovou omáčkou

Při hledání předkrmu do soutěže Food blogu roku, jsme narazili na spousty receptů a inspirace. Zveřejnit jsme mohli pouze jeden předkrm, ale byla by škoda, kdybychom nezkusili i ty ostatní, o kterých jsme uvažovali. Tento recept pochází přímo z restaurace Noma. A je prostě jiný.
Představte si, že takovýto předkrm naservírujete soutěžícím v pořadu Prostřeno. Naprosto vidím ty zděšené obličeje a věty:

„Nepřipálila se ti ta cibule?“
„Jak se tohle jí?“
„Ta cibule je kupovaná nebo domácí?“
„Feta? Tu já nerad, já raději balkán.“
„Můžu si přidat?“ (ne, tahle věta by na 99% nezazněla)
A za zády kuchaře do kamery celému národu: „No já nevím, ale teda sýrová omáčka naředěná vodou, tu by neudělal ani Babica.“
„Podle mne si s tím hostitelka nedala vůbec práci.“

A co na to řeknou u Vás doma? Já Blanku upřímně pochválil, kluci řekli fuj a Blanka nedala intenzivní vůni sýrů.

Ingredience (na 4 porce)
6 malých neoloupaných cibulí (nejlépe šalotka, bílá cibule apod.)
sůl
Kapustový olej
150 g kapustových listů – zbavené košťálů
80 ml slunečnicového oleje
Sýrová omáčka
1 hrnek udících lupínků z bílého ořechu
30 g sýru feta – vcelku
60 g sýru tomme de savoie – na kostičky
250 ml vody


Postup
Udící lupínky z bílého ořechu necháme 1 hodinu namočit ve studené vodě. Silnostěnný litinový hrnec rozpálíme, přidáme kapustové listy a za stálého míchání je necháme opékat do okamžiku vzniku prvních spálených flíčků (2-3 minuty). Poté je ihned vyndáme, spolu se slunečnicovým olejem je dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. S pomocí čistého hadříku vymačkáme z kapustové kaše zelený olej.



Namočené udící lupínky osušíme, dno středně velkého hrnce vyložíme alobalem, přidáme lupínky a rozehřejeme na maximum. Jakmile začnou udící lupínky kouřit, umístíme fetu buď na mřížku nebo do žáruvzdorného cedníku nad lupínky a přiklopíme poklicí. Necháme udit 4-5 minut. V průběhu uzení je nutné mít zapnutou digestoř. Feta by měl získat znatelné kouřové aroma.



V menším hrnci rozehřejeme 250 ml vody, za stálého míchání metličkou přidáme vyuzenou fetu a na kostičky nakrájený sýr tomme de savoie. Jakmile se nám vytvoří hladká omáčka, snížíme teplotu na minimum a omáčku udržujeme teplou až do podávání.
Ve středně velkém hrnci přivedeme zprudka k varu vodu. Jakmile voda začne vřít, stáhneme teplotu tak, aby voda pouze jemně probublávala a přidáme celou neoloupanou cibuli. Cibuli necháme vařit 2 minuty, poté ji vyndáme děrovanou naběračkou a necháme ji okapat na papírové utěrce.
Silnostěnný litinový hrnec znovu rozpálíme. Jakmile cibule zcela vychladne, přepůlíme jí a řeznými plochami jí umístíme do rozpáleného litinového hrnce. Opékáme ji do okamžiku, kdy řezné plochy jsou spálené (cca 5 minut). Necháme vychladnout na talíři.
Slupku cibule odstraníme. Vychladlé cibule opatrně rozdělíme na jednotlivé vrstvy a zhruba 10 lístků cibule rozložíme na každý servírovací talíř tak, aby nám vytvořily mističky. Čtvrtinou sýrové omáčky naplníme cibulové mističky, pokapeme kapustovým olejem a lehce posolíme. Můžeme ozdobit jedlými květy. Ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/zuhelnatela_cibule

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.