Bavorské preclíky

Bavorské preclíky

Naši kluci mají rádi preclíky. Takové ty tvrdé. Takové, které si člověk koupí v hospodě, kde po několik let visí na stojánku, dokud si je nějaká kavka nekoupí. Nebo není ta kavka donucena otravnými potomky. Tak přesně tyto preclíky my s Blankou nesnášíme a náš Mates s Adamem milují. Ale co čert nechtěl, respektive příroda nezařídila, Matyášovi padají mléčné zuby jak kurz rublu a jeho čelist aktuálně připomíná noty na buben. Tudíž se mu nedobře kouše a tak Blanka sáhla po tradičním receptu od našich západních sousedů a připravila tyto měkoučké bavorské preclíky.

Ingredience
420 g hladké mouky
30 g změklého másla
1 lžíce cukru krupice
2 lžičky soli
7 g sušeného droždí
125 ml vlažné vody
125 ml piva plzeňského typu
60 ml jedlé sody (cca 100 g)
1 žloutek + 1 lžíce studené vody na potření
hrubá sůl


Postup
Sušené droždí spolu s cukrem krupicí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. Jakmile nemáme v mouce žádné větší kousky másla, přilijeme napěněnou drožďovou směs spolu s plzeňským pivem a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto vytvarujeme do koule, dáme ho do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Těsto můžeme rovněž nechat kynout přes noc v lednici a před tvarováním preclíků ho necháme prohřát na pokojovou teplotu.
Troubu si předehřejeme na 120 °C. Plech vyložíme alobalem a v tenké vrstvě na něj rozprostřeme jedlou sodu. Dáme ji péct na 60 minut do předehřáté trouby, poté ji necháme vychladnout a ponecháme ji v uzavíratelné nádobě až do přípravy preclíků.
Troubu si předehřejeme na 250 °C a dva pečící plechy vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválíme na obdélník, ten srolujeme a spoj seštípáme. Vzniklý váleček rozválíme na 50-60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujeme preclík.



Nevyválené kousky těsta i preclíky musíme mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Necháme kynout 20-30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravíme lázeň. V širokém nerezovém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Vsypeme pečenou jedlou sodu, kterou necháme zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhneme plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namočíme jeden preclík za druhým. Preclíky ponecháme namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndáme z lázně, necháme je okapat a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Preclíky potřeme žloutkem, který jsme prošlehali s 1 lžící studené vody a posypeme je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízneme v nejsilnější části a dáme je péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10-12 minut).



Čerstvé preclíky nejlépe chutnají s hrubozrnnou hořčicí a sklenicí vychlazeného piva.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/bavorske_precliky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.