Ingredience
420 g hladké mouky
30 g změklého másla
1 lžíce cukru krupice
2 lžičky soli
7 g sušeného droždí
125 ml vlažné vody
125 ml piva plzeňského typu
60 ml jedlé sody (cca 100 g)
1 žloutek + 1 lžíce studené vody na potření
hrubá sůl
Postup
Sušené droždí spolu s cukrem krupicí rozmícháme ve vlažné vodě a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. Jakmile nemáme v mouce žádné větší kousky másla, přilijeme napěněnou drožďovou směs spolu s plzeňským pivem a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto vytvarujeme do koule, dáme ho do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Těsto můžeme rovněž nechat kynout přes noc v lednici a před tvarováním preclíků ho necháme prohřát na pokojovou teplotu.
Troubu si předehřejeme na 120 °C. Plech vyložíme alobalem a v tenké vrstvě na něj rozprostřeme jedlou sodu. Dáme ji péct na 60 minut do předehřáté trouby, poté ji necháme vychladnout a ponecháme ji v uzavíratelné nádobě až do přípravy preclíků.
Troubu si předehřejeme na 250 °C a dva pečící plechy vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválíme na obdélník, ten srolujeme a spoj seštípáme. Vzniklý váleček rozválíme na 50-60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujeme preclík.
Nevyválené kousky těsta i preclíky musíme mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Necháme kynout 20-30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravíme lázeň. V širokém nerezovém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Vsypeme pečenou jedlou sodu, kterou necháme zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhneme plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namočíme jeden preclík za druhým. Preclíky ponecháme namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndáme z lázně, necháme je okapat a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Preclíky potřeme žloutkem, který jsme prošlehali s 1 lžící studené vody a posypeme je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízneme v nejsilnější části a dáme je péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10-12 minut).
Čerstvé preclíky nejlépe chutnají s hrubozrnnou hořčicí a sklenicí vychlazeného piva.
Bavorské preclíky
Naši kluci mají rádi preclíky. Takové ty tvrdé. Takové, které si člověk koupí v hospodě, kde po několik let visí na stojánku, dokud si je nějaká kavka nekoupí. Nebo není ta kavka donucena otravnými potomky. Tak přesně tyto preclíky my s Blankou nesnášíme a náš Mates s Adamem milují. Ale co čert nechtěl, respektive příroda nezařídila, Matyášovi padají mléčné zuby jak kurz rublu a jeho čelist aktuálně připomíná noty na buben. Tudíž se mu nedobře kouše a tak Blanka sáhla po tradičním receptu od našich západních sousedů a připravila tyto měkoučké bavorské preclíky.
Uvařili jsme 15.4.2016
Komentáře
diky za odpoved
jak už jsem psala, nedávno jsem objevila vaše stránky kvůli receptu na sladkou tečku po grilování. Spíše to bylo pořádně nezapomenutelné razítko . Našla jsem tu v receptech i tyto preclíky. A jelikož jsme měli v plánu ke grilování norimberských klobásek, přidat i nějaké pečivo, volba byla jasná. Preclíky, které celá naše rodina miluje a pokaždé si od rodičů z Augsburgu přivezeme, jsem se rozhodla vyzkoušet. Sice jsem měla skoro vše doma a jen ta příprava jedlé sody a shánění piva u nás na vesnici niiic moooc. Musela jsem nakonec autem do Prahy, ale za ty nadšené komentáře to fakt stálo.
Preclíky jsou výborné, jak v Norimbergu kupované. Manžel o nich prohlásil, že jsou právě tyto vaše preclíky ještě lepší, než ty kupované u našich rodičů, že chutnají více jako ty norimberské. To je pochvala na metál.
zkoušela jsem váš recept, protože preclíků bych se mohla užrat. Akorát jak píšete nechat v horké lázni cca 10 sekund, ty moje preclíky se začaly rozpadat. Takže jsem po druhé zvolila vlažnou lázeň a vydržely.
Jak to děláte, aby byly v pohodě? Jakou konzistenci má těsto? Je spíš tužší?
Jinak chuťově a u tchána jsem měla zas další obří plus. Takže děkuju
Ať se vám daří. Jste k sežrání.
a za odměnu - nemáte nějaký recept na naše tchyně?
A jinak ta ráda: Má drahá tchyně mluví jen francouzsky a já umím tak akorát pozdravit. Tož mně jen stačí se přiblble usmívat a občas jí podšoupnout něco na zub. Proto mě miluje no nevím, tohle je asi recept na prd co?
spíš uneseme my vás a pomůžete mi psát úvodníky na blog. "žrát jako polskej zájezd" to Vám v nejbližší době ukradnu.
Jsme moc rádi, že se Vám takhle daří - podle nás vařit. A buďte ráda, 49 je krásný věk na prasknutí, ale co já? Mě bylo teď 34 a už si ani nezavážu tkaničky, díky Blance.
Hezký večer a děkujeme
Kuba (a Blanka)
P.S.: a vážím si jí ;)
pokud to budete péct pravidelně, tak si toho klidně udělejte kilo do zásoby, ale je potřeba vzduchotěsná nádoba. Ona se ta pečená soda blíží více louhu, protože je zásaditější.
To pivo bych si teda dal. To je jediné co mi doma Blanka ještě nevaří, bohužel