České koláče

České koláče

Ani si neumíte představit, jak takové koláče jsou zásadní pro náš vztah a naše seznámení s Blankou. Kdyby totiž nebylo koláčů, tak já možná pracuji někde u technických služeb jako třetí popelář, ale jsem hubený atletický typ, tak jako před seznámení a naopak Blanka je úspěšná manažerka nebo taky ne. Ano, ale díky koláčům se známe, jsme spolu, máme dvě děti a starší z nich dnes mohl oslavit 7. narozeniny.
Jistě se ptáte, jaké koláče a kdo je pekl. Trochu vás zklamu, byly to koláče televizní sledovanosti, které jsme s Blankou pekli od prvního společného dne. Nastoupili jsme ve stejný den a na stejnou pozici v jedné komerční televizi. Od té doby se začal psát náš příběh, od excelových koláčů až po ty opravdové, co jsme dneska měli ke kávě.

Ingredience (na cca 32 koláčů ø 7 cm)
Těsto
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
5 g soli
125 g změklého másla
3 žloutky
30 g čerstvého droždí
250 - 300 ml vlažného plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 prošlehané vejce na potření
Tvarohová náplň (na cca 11 koláčů)
250 g tučného tvarohu v kostce
80 g cukru moučka
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
1 lžíce rumu
rozinky namočené v rumu
Maková náplň (na cca 11 koláčů)
100 g mletého máku
125 ml mléka
½ lžíce cukru krupice
½ vanilkového cukru
1 lžíce rumu
1 lžíce medu
2 čerstvě tlučené hřebíčky
Povidlová náplň (na cca 11 koláčů)
200 g švestkových povidel
2 lžíce rumu
¼ lžičky kukuřičné škrobu (není nutné)
mletá skořice
blanšírované mandle
Drobenka
50 g polohrubé mouky
25 g změklého másla
25 g cukru krupice


Postup
Ve 250 ml vlažného mléka si rozmícháme čerstvé droždí a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. Jakmile se nám na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce nemáme žádné kousky másla, přidáme do mísy žloutky, vanilkový extrakt a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme po lžících další mléko. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Mezitím si připravíme všechny náplně a drobenku.

Maková náplň
Mletý mák dáme spolu s mlékem do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, med a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do změknutí (5-10 minut). Na závěr vmícháme rum a dochutíme tlučeným hřebíčkem. Konzistence makové náplně by měla být vláčná. Po vychladnutí s ní naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou.

Tvarohová náplň
V dobře odmaštěné, nejlépe nerezové misce, vyšleháme bílek dotuha. Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem moučka a 1 lžící rumu. Na závěr opatrně vmícháme stěrkou vyšlehaný sníh a naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou koncovkou.

Povidlová náplň
Povidla rozmícháme s rumem a prosátým kukuřičným škrobem, dochutíme mletou skořicí a naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou.

Drobenka
Drobenku si připravíme z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promneme, až získáme sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidáme navíc 1-2 lžíce polohrubé mouky.

Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, vyklopíme ho na pracovní plochu, prohněteme ho a rozdělíme ho na 32 stejných kousků, ze kterých vyválíme kuličky. Kuličky rozložíme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě 40-50 minut.



Troubu si předehřejeme na 180 °C. V každé kuličce vytlačíme s pomocí sklenice o průměru 5-6 cm prohlubeň. Dno sklenice si vždy pomoučíme anebo dno sklenice obalíme potravinářskou fólií.



Pokud těsto nedrží po vytlačení svůj tvar, necháme ho dalších 10-20 minut kynout. Okraje koláčů o tloušťce zhruba 5 mm potřeme prošlehaným vajíčkem a naplníme je připravenými náplněmi. Tvarohové koláče ozdobíme rozinkami namočenými v rumu, povidlové koláče blanšírovanými mandlemi a makové koláče posypeme drobenkou. Koláče necháme ještě 10 minut dokynout na plechu a poté je pečeme v předehřáté troubě dozlatova (20-30 minut).





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/ceske_kolace

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.