České koláče
Ani si neumíte představit, jak takové koláče jsou zásadní pro náš vztah a naše seznámení s Blankou. Kdyby totiž nebylo koláčů, tak já možná pracuji někde u technických služeb jako třetí popelář, ale jsem hubený atletický typ, tak jako před seznámení a naopak Blanka je úspěšná manažerka nebo taky ne. Ano, ale díky koláčům se známe, jsme spolu, máme dvě děti a starší z nich dnes mohl oslavit 7. narozeniny.
Jistě se ptáte, jaké koláče a kdo je pekl. Trochu vás zklamu, byly to koláče televizní sledovanosti, které jsme s Blankou pekli od prvního společného dne. Nastoupili jsme ve stejný den a na stejnou pozici v jedné komerční televizi. Od té doby se začal psát náš příběh, od excelových koláčů až po ty opravdové, co jsme dneska měli ke kávě.
Těsto
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
5 g soli
125 g změklého másla
3 žloutky
30 g čerstvého droždí
250 - 300 ml vlažného plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 prošlehané vejce na potření
Tvarohová náplň (na cca 11 koláčů)
250 g tučného tvarohu v kostce
80 g cukru moučka
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
1 lžíce rumu
rozinky namočené v rumu
Maková náplň (na cca 11 koláčů)
100 g mletého máku
125 ml mléka
½ lžíce cukru krupice
½ vanilkového cukru
1 lžíce rumu
1 lžíce medu
2 čerstvě tlučené hřebíčky
Povidlová náplň (na cca 11 koláčů)
200 g švestkových povidel
2 lžíce rumu
¼ lžičky kukuřičné škrobu (není nutné)
mletá skořice
blanšírované mandle
Drobenka
50 g polohrubé mouky
25 g změklého másla
25 g cukru krupice
Postup
Ve 250 ml vlažného mléka si rozmícháme čerstvé droždí a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. Jakmile se nám na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce nemáme žádné kousky másla, přidáme do mísy žloutky, vanilkový extrakt a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme po lžících další mléko. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Mezitím si připravíme všechny náplně a drobenku.
Maková náplň
Mletý mák dáme spolu s mlékem do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, med a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do změknutí (5-10 minut). Na závěr vmícháme rum a dochutíme tlučeným hřebíčkem. Konzistence makové náplně by měla být vláčná. Po vychladnutí s ní naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou.
Tvarohová náplň
V dobře odmaštěné, nejlépe nerezové misce, vyšleháme bílek dotuha. Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem moučka a 1 lžící rumu. Na závěr opatrně vmícháme stěrkou vyšlehaný sníh a naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou koncovkou.
Povidlová náplň
Povidla rozmícháme s rumem a prosátým kukuřičným škrobem, dochutíme mletou skořicí a naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou.
Drobenka
Drobenku si připravíme z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promneme, až získáme sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidáme navíc 1-2 lžíce polohrubé mouky.
Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, vyklopíme ho na pracovní plochu, prohněteme ho a rozdělíme ho na 32 stejných kousků, ze kterých vyválíme kuličky. Kuličky rozložíme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě 40-50 minut.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V každé kuličce vytlačíme s pomocí sklenice o průměru 5-6 cm prohlubeň. Dno sklenice si vždy pomoučíme anebo dno sklenice obalíme potravinářskou fólií.
Pokud těsto nedrží po vytlačení svůj tvar, necháme ho dalších 10-20 minut kynout. Okraje koláčů o tloušťce zhruba 5 mm potřeme prošlehaným vajíčkem a naplníme je připravenými náplněmi. Tvarohové koláče ozdobíme rozinkami namočenými v rumu, povidlové koláče blanšírovanými mandlemi a makové koláče posypeme drobenkou. Koláče necháme ještě 10 minut dokynout na plechu a poté je pečeme v předehřáté troubě dozlatova (20-30 minut).
Komentáře
moc dekuji za recept. Vyzkouseno a vse slo krasne podle recepru. Jsou vybirne
pánové se rozhodli, že budou dělat zabijačku a protože tradice jsou tradice, s holkama jsme se poustily do koláčů dle Vašeho receptu. Měly fantastický úspěch. A i když jsme jich upekly asi 160, tak prostě zmizely. Jen u tvarohových nám trochu tekla náplň tak jsme tam přidaly pudink. Holt neměly klasický balený tvaroh, ale jen ten ve vaničce.
Ještě jednou díky. Prozkoumám Vaše ostatní recepty :)
na včerejší oslavě měly koláčky opět obrovský úspěch. Takže vlastně díky Vám.
Sice jsem pekla, když už návštěva seděla u neprostřeného stolu, ale večer se přesto vydařil.
Ahoj a dnes králíček :-)
Včera jsem opět pekla tyto výtečné koláčky, až když nám odjela návštěva. Takže jsem začala ve 22:30 a v 01:10 bylo hotovo . Zadělala jsem si už v 18:00 a vůbec to nevadilo, že tak dlouho kynulo. Zaplať . . .
Všichni, kdo zatím měli, tak koláče strašně chválili. A i druhý den, pokud se zadaří, že zbydou, jsou výýýborný.
Děkuji moc za supr recept
Výborný podmáslový brambory.
Pak tu hráškovou polévku. Výborná. Rychlá. No super.
A obrážím louky a sháním seno . Na kuřátko. Nechci ze zverinexu. Chichi. To seno, myslím.
Alenka uz taky vařila. A jsme nadšený
Kuchařka se vám strašně povedla. Smekám
Jako začínající kuchařka jsem měla docela problémy se zaděláním knedlíků. Prostě mi nešly. Ta jsem se postupem času naučila knedlíky kupovat u nás v malé výrobně knedlíků u jedné známé. A tím pro mě boj s knedlíky byl odložen. Jednou jsem chtěla péct buchty, koláče a pořád dokola stejný problém. Buď moc hustý, nebo moc řídký, pak tam zas bylo spousta mouky a nikdy to nebylo ono. Jednou se to povedlo, dvakrát ne. Až jsem jednoho dne k narozenimám dostala pekárnu a tam jsem vše v nějakém pořadí naházela a za pár hodin chleba na světě a jaký. Ale vadilo mi lovit a trhat ven ty metly. Pak jsem začala pekárnu používat už pouze na zadělání těsta. Nakonec jsem pekárnu prodala. No a tím se vlastně odstartoval můj barbarismus. Veškeré těsto, opravdu veškeré, které má v sobě ingredienci droždí, připravuji už jen tak, že všechno dám do mísy robota. První je mouka, pak vše ostatní. Máslo nemám změklé, ale holt na malé plátky. Do chleba a housek a vlastně veškerého pečiva ze zásady nedávám cukr. Noo a budete se divit, už několik let je chleba super. Pečivo super. Knedlíky, megasuper. Koláče jakbysmet.
jinak robot už nemáme a máme jen ruční šlehač na těsta a je to lepší :)
po pravdě, tento recept a hlavně koláčky podle tohoto receptu, zapříčinili to, že budu asi muset uvařit většinu vašich receptů a že jsem se rozhodla přispět svou chválou na vaše stránky. A už se těším, oba se těšíme.
Pekla jsem už opravdu velkou spoustu koláčů a koláčků. Nezůstávám u jedné verze receptu, zkouším nové a nové, dokud nenatrefím na ten pravý recept. Do nedávna jsem pekla dvojcihodné koláče. Jen a pouze ty, protože byly výborné. Jsou pracné, ale opravdu výborné. Ale musím zase s lítostí konstatovat, že mě mrzí, že jsem na tento recept a vaše stránky nenatrefila dříve. Když jsem praskala bochánky skleničkou do požadovaného tvaru, tak jsem radostně vykřikovala u každého koláčku. Jako malé dítě, strašné :-). Dokonce jsem přinutila manžela, aby si šel jeden koláček taky prasknout. No nic senzačnějšího jsem při pečení nezažila.
Moc děkuji za objevení a zveřejnění receptu. Opravdu jeden z nejlepších. Jo a vaše potravinová folie je úžasná. Nikdy jsem tolik nepracovala s folií, jako teď. A super nápad.
Koláče jsou prostě úúúúžasné
kuba a blanka