České koláče


Ani si neumíte představit, jak takové koláče jsou zásadní pro náš vztah a naše seznámení s Blankou. Kdyby totiž nebylo koláčů, tak já možná pracuji někde u technických služeb jako třetí popelář, ale jsem hubený atletický typ, tak jako před seznámení a naopak Blanka je úspěšná manažerka nebo taky ne. Ano, ale díky koláčům se známe, jsme spolu, máme dvě děti a starší z nich dnes mohl oslavit 7. narozeniny.
Jistě se ptáte, jaké koláče a kdo je pekl. Trochu vás zklamu, byly to koláče televizní sledovanosti, které jsme s Blankou pekli od prvního společného dne. Nastoupili jsme ve stejný den a na stejnou pozici v jedné komerční televizi. Od té doby se začal psát náš příběh, od excelových koláčů až po ty opravdové, co jsme dneska měli ke kávě.

Ingredience (na cca 32 koláčů ø 7 cm)
Těsto
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
5 g soli
125 g změklého másla
3 žloutky
30 g čerstvého droždí
250 - 300 ml vlažného plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 prošlehané vejce na potření
Tvarohová náplň (na cca 11 koláčů)
250 g tučného tvarohu v kostce
80 g cukru moučka
1 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
1 lžíce rumu
rozinky namočené v rumu
Maková náplň (na cca 11 koláčů)
100 g mletého máku
125 ml mléka
½ lžíce cukru krupice
½ vanilkového cukru
1 lžíce rumu
1 lžíce medu
2 čerstvě tlučené hřebíčky
Povidlová náplň (na cca 11 koláčů)
200 g švestkových povidel
2 lžíce rumu
¼ lžičky kukuřičné škrobu (není nutné)
mletá skořice
blanšírované mandle
Drobenka
50 g polohrubé mouky
25 g změklého másla
25 g cukru krupice


Postup
Ve 250 ml vlažného mléka si rozmícháme čerstvé droždí a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujeme do mouky. Jakmile se nám na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce nemáme žádné kousky másla, přidáme do mísy žloutky, vanilkový extrakt a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme po lžících další mléko. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Mezitím si připravíme všechny náplně a drobenku.

Maková náplň
Mletý mák dáme spolu s mlékem do menšího hrnce a přivedeme k varu. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, med a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do změknutí (5-10 minut). Na závěr vmícháme rum a dochutíme tlučeným hřebíčkem. Konzistence makové náplně by měla být vláčná. Po vychladnutí s ní naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou.

Tvarohová náplň
V dobře odmaštěné, nejlépe nerezové misce, vyšleháme bílek dotuha. Tvaroh smícháme se žloutkem, cukrem moučka a 1 lžící rumu. Na závěr opatrně vmícháme stěrkou vyšlehaný sníh a naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou koncovkou.

Povidlová náplň
Povidla rozmícháme s rumem a prosátým kukuřičným škrobem, dochutíme mletou skořicí a naplníme cukrářský sáček s hladkou koncovkou.

Drobenka
Drobenku si připravíme z polohrubé mouky, cukru krupice a másla tak, že všechny suroviny důkladně spolu promneme, až získáme sypkou drobenku. Pokud je drobenka málo sypká, přidáme navíc 1-2 lžíce polohrubé mouky.

Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, vyklopíme ho na pracovní plochu, prohněteme ho a rozdělíme ho na 32 stejných kousků, ze kterých vyválíme kuličky. Kuličky rozložíme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě 40-50 minut.



Troubu si předehřejeme na 180 °C. V každé kuličce vytlačíme s pomocí sklenice o průměru 5-6 cm prohlubeň. Dno sklenice si vždy pomoučíme anebo dno sklenice obalíme potravinářskou fólií.



Pokud těsto nedrží po vytlačení svůj tvar, necháme ho dalších 10-20 minut kynout. Okraje koláčů o tloušťce zhruba 5 mm potřeme prošlehaným vajíčkem a naplníme je připravenými náplněmi. Tvarohové koláče ozdobíme rozinkami namočenými v rumu, povidlové koláče blanšírovanými mandlemi a makové koláče posypeme drobenkou. Koláče necháme ještě 10 minut dokynout na plechu a poté je pečeme v předehřáté troubě dozlatova (20-30 minut).



Vytisknout

Uvařili jsme 19.3.2016


Komentáře

   odpovědět
Ahoj Blanko a Kubo,

na včerejší oslavě měly koláčky opět obrovský úspěch. Takže vlastně díky Vám.

Sice jsem pekla, když už návštěva seděla u neprostřeného stolu, ale večer se přesto vydařil.

Ahoj a dnes králíček :-)
kublanka odpověděl(a)
Super, já myslím, že návštěva ti to promine, když pak svoji dočasnou nepřítomnost omluvíš těmahle koláčky :)
   odpovědět
Zdravím Blanko a Kubo,

Včera jsem opět pekla tyto výtečné koláčky, až když nám odjela návštěva. Takže jsem začala ve 22:30 a v 01:10 bylo hotovo 5 . Zadělala jsem si už v 18:00 a vůbec to nevadilo, že tak dlouho kynulo. Zaplať . . .

Všichni, kdo zatím měli, tak koláče strašně chválili. A i druhý den, pokud se zadaří, že zbydou, jsou výýýborný.

Děkuji moc za supr recept 1
kublanka odpověděl(a)
Tak to je pecka! Klobouk dolu! a z kuchařky už si něco zkusila?
odpověděl(a)
Jojo, pár jídel už jo.

Výborný podmáslový brambory.

Pak tu hráškovou polévku. Výborná. Rychlá. No super.

A obrážím louky a sháním seno 1 . Na kuřátko. Nechci ze zverinexu. Chichi. To seno, myslím.

Alenka uz taky vařila. A jsme nadšený 5 5 5

Kuchařka se vám strašně povedla. Smekám 1
kublanka odpověděl(a)
ty jsi MILIONOVÁ! DĚKUEME MOC!
  Kynutí těsta odpovědět
Musím se přiznat ke způsobu kynutí, který již několik let úspěšně praktikuji.

Jako začínající kuchařka jsem měla docela problémy se zaděláním knedlíků. Prostě mi nešly. Ta jsem se postupem času naučila knedlíky kupovat u nás v malé výrobně knedlíků u jedné známé. A tím pro mě boj s knedlíky byl odložen. Jednou jsem chtěla péct buchty, koláče a pořád dokola stejný problém. Buď moc hustý, nebo moc řídký, pak tam zas bylo spousta mouky a nikdy to nebylo ono. Jednou se to povedlo, dvakrát ne. Až jsem jednoho dne k narozenimám dostala pekárnu a tam jsem vše v nějakém pořadí naházela a za pár hodin chleba na světě a jaký. Ale vadilo mi lovit a trhat ven ty metly. Pak jsem začala pekárnu používat už pouze na zadělání těsta. Nakonec jsem pekárnu prodala. No a tím se vlastně odstartoval můj barbarismus. Veškeré těsto, opravdu veškeré, které má v sobě ingredienci droždí, připravuji už jen tak, že všechno dám do mísy robota. První je mouka, pak vše ostatní. Máslo nemám změklé, ale holt na malé plátky. Do chleba a housek a vlastně veškerého pečiva ze zásady nedávám cukr. Noo a budete se divit, už několik let je chleba super. Pečivo super. Knedlíky, megasuper. Koláče jakbysmet.
kublanka odpověděl(a)
Hehe, Blanka má takhle stejný problém s makronkama - jednou vyjdou, dvakrát ne, ale na její obranu, peče nám nerovnoměrně trouba a jeji standardy kvality jsou až moc perfekcionistické :)))

jinak robot už nemáme a máme jen ruční šlehač na těsta a je to lepší :)
   odpovědět
Zdravím Kubo a Blanko,

po pravdě, tento recept a hlavně koláčky podle tohoto receptu, zapříčinili to, že budu asi muset uvařit většinu vašich receptů a že jsem se rozhodla přispět svou chválou na vaše stránky. A už se těším, oba se těšíme.

Pekla jsem už opravdu velkou spoustu koláčů a koláčků. Nezůstávám u jedné verze receptu, zkouším nové a nové, dokud nenatrefím na ten pravý recept. Do nedávna jsem pekla dvojcihodné koláče. Jen a pouze ty, protože byly výborné. Jsou pracné, ale opravdu výborné. Ale musím zase s lítostí konstatovat, že mě mrzí, že jsem na tento recept a vaše stránky nenatrefila dříve. Když jsem praskala bochánky skleničkou do požadovaného tvaru, tak jsem radostně vykřikovala u každého koláčku. Jako malé dítě, strašné :-). Dokonce jsem přinutila manžela, aby si šel jeden koláček taky prasknout. No nic senzačnějšího jsem při pečení nezažila.

Moc děkuji za objevení a zveřejnění receptu. Opravdu jeden z nejlepších. Jo a vaše potravinová folie je úžasná. Nikdy jsem tolik nepracovala s folií, jako teď. A super nápad.

Koláče jsou prostě úúúúžasné
kublanka odpověděl(a)
Super, to jsme moc rádi, že to takhle jde a vychází. Děkujeme moc
kuba a blanka
   odpovědět
Dobrý den, chuťově jsou koláče úplně skvělý, ale už jsem je pekla několikrát a těsto v troubě tak nakynulo, že mají spíš tvar koule než koláčku...Nevíte, čím by to mohlo být?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, vypadá to, že je to ještě nedokynuté, nechat to více přes samotným pečením kynout venku. A poté opravdu důkladně zmáčknout skleničkou. Děkuji Blanka
  :-D odpovědět
Koláče jsem pekla manželovi na minulý hon - ne, že bych byla nadšená, že současná podoba myslivosti spočívá v tom, že si donesou buchty z domu a na oplátkou nedonese ani chlup ze zajíce :-) ... Každopádně koláče měly velký úspěch, zdá se, že to bude naše oblíbená dobrota i mimo loveckou sezonu :-D
kublanka odpověděl(a)
Tak to jsme moc rádi, neradi bychom byli lovná zvěř jako odplata za nedobré koláčky :)) a kdyby byl nějaký zajíček, nebo bažant, tak vám pošlu adresu 1 1 děkujeme 1
   odpovědět
Chci se zeptat, jsou ty ty koláčky typu měkké a ''šťavnaté'' ? nebo jsou to ty co jsou pomlau do 4 hodin suché jak písek?
6 6
kublanka odpověděl(a)
No pokud je přikrejete potravinarskou folii nebo nejakym jinym zpusobem tak jsou do druheho dne jeste vláčnější :)
   odpovědět
Určitě vyzkoušim, hlavně ten fígl se skleničkou a jednoduše položenou naplní
kublanka odpověděl(a)
1 vyzkoušejte! 1