Hot cross buns

Hot cross buns

Hot Cross Buns jsou tradiční pečivo spjaté s Velikonocemi. Teď bych měl napsat historii tohoto receptu a vůbec celých Velikonoc, ale nebudu. Chci tento prostor, který mi Blanka pravidelně dovoluje okupovat, využít k osvětě. Blíží se Velikonoce a ne ledajaké. V očích nejedné dívky se zaleskne jiskra zloby a pomstychtivosti. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá, jsou Velikonoce v době přestupného roku. A v tomto roce se pak údajně otáčí tradice a zvyky. Prý ženy využívají pomlázku jako nástroj zloby a především pomsty. No prostě zkrátka řečeno, v přestupný rok šlehají ženy muže. A zde přichází na řadu má vědecká práce, kterou jsem tomuto tématu zasvětil. Je to pravda? Opravdu tuto tradici drželi i naši předci? Troufám si říci, že ne. Je to pouze zlé, nevděčné a manipulativní ženské lobby. Sám jsem si dal tu piplačku a nekonečnou práci a zadal jsem toto spojení do googlu. A vyšly mi pouze 3 pochybné odkazy a z toho jeden byl na webovkách Blesku. Žádné komplexní pojednání, žádná objektivní studie, pouze bulvár a pochybné zdroje. Takže drahé ženy, tento fígl vám nezblajznu a věřím, že těch pár mužů mezi našimi čtenáři bude šířit toto poselství dál.

Ingredience (cca 19 kusů)
500 g hladké mouky
300 ml vlažného plnotučného mléka
75 g cukru krupice
1 lžička soli
7 g sušeného droždí
50 g změklého másla
1 vejce – prošlehané
75 g rozinek – sultánky
50 g kandované citrusové kůry – na kostičky
1 jablko
1 lžička mleté skořice
meruňkový džem na potření
Kříže
75 g hladké mouky
5-6 lžic studené vody


Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sušené droždí, mletou skořici, sůl a změklé máslo. Mouku s máslem důkladně promneme tak, aby nám v ní nezůstaly žádné kousky másla. Přidáme prošlehané vejce a za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme hladké a vláčné těsto. Jakmile se těsto začne oddělovat od boků hnětací nádoby (z počátku může vypadat těsto hodně lepivé), vyklopíme ho na slabě pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněteme. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, oloupeme jablko, zbavíme ho jádřince a nakrájíme ho na malé kostičky, které přidáme do mísy s vykynutým těstem. K jablkům přidáme ještě rozinky a kandovanou citrusovou kůru a důkladně vše zapracujeme do těsta. Těsto v míse opět zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).
Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 19 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky těsta rozložíme ve dvou soustředných kruzích na plech vyložený pečícím papírem. Mezi kuličkami ponecháme zhruba 1 cm velké rozestupy. Plech zakryjeme potravinářkou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).



Troubu si předehřejeme na 220 °C. V misce si smícháme 75 g hladké mouky s 5 lžícemi studené vody. Měli bychom získat těstíčko, které lze stříkat cukrářským sáčkem. Pokud bude těstíčko příliš tuhé, přidáme další lžíci vody. Vzniklým těstíčkem naplníme cukrářský sáček s úzkou hladkou koncovkou a na vykynuté bulky ho nastříkáme tak, aby nám na každé bulce vznikl kříž.



Dáme péct do předehřáté trouby na 10 minut. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova dalších 5-10 minut. Správně upečené bulky budou znít po poklepání dutě.
Těsně před dopečením si v misce rozehřejeme meruňkovou marmeládu a přecedíme ji přes sítko, abychom se zbavili větších kousků meruněk. Upečené bulky ihned po vyndání z trouby potřeme meruňkovou marmeládou, přendáme je na mřížku a necháme vychladnout.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/hot_cross_buns

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.