500 g hladké mouky
300 ml vlažného plnotučného mléka
75 g cukru krupice
1 lžička soli
7 g sušeného droždí
50 g změklého másla
1 vejce – prošlehané
75 g rozinek – sultánky
50 g kandované citrusové kůry – na kostičky
1 jablko
1 lžička mleté skořice
meruňkový džem na potření
Kříže
75 g hladké mouky
5-6 lžic studené vody
Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sušené droždí, mletou skořici, sůl a změklé máslo. Mouku s máslem důkladně promneme tak, aby nám v ní nezůstaly žádné kousky másla. Přidáme prošlehané vejce a za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme hladké a vláčné těsto. Jakmile se těsto začne oddělovat od boků hnětací nádoby (z počátku může vypadat těsto hodně lepivé), vyklopíme ho na slabě pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněteme. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Jakmile těsto zdvojnásobí svoji velikost, oloupeme jablko, zbavíme ho jádřince a nakrájíme ho na malé kostičky, které přidáme do mísy s vykynutým těstem. K jablkům přidáme ještě rozinky a kandovanou citrusovou kůru a důkladně vše zapracujeme do těsta. Těsto v míse opět zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).
Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 19 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky těsta rozložíme ve dvou soustředných kruzích na plech vyložený pečícím papírem. Mezi kuličkami ponecháme zhruba 1 cm velké rozestupy. Plech zakryjeme potravinářkou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut).

Troubu si předehřejeme na 220 °C. V misce si smícháme 75 g hladké mouky s 5 lžícemi studené vody. Měli bychom získat těstíčko, které lze stříkat cukrářským sáčkem. Pokud bude těstíčko příliš tuhé, přidáme další lžíci vody. Vzniklým těstíčkem naplníme cukrářský sáček s úzkou hladkou koncovkou a na vykynuté bulky ho nastříkáme tak, aby nám na každé bulce vznikl kříž.

Dáme péct do předehřáté trouby na 10 minut. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova dalších 5-10 minut. Správně upečené bulky budou znít po poklepání dutě.
Těsně před dopečením si v misce rozehřejeme meruňkovou marmeládu a přecedíme ji přes sítko, abychom se zbavili větších kousků meruněk. Upečené bulky ihned po vyndání z trouby potřeme meruňkovou marmeládou, přendáme je na mřížku a necháme vychladnout.


Komentáře
pro klid v rodině tajím.
Už se pečou
Hezký den
Mimochodem, právě mám v poslední fázi kynutí ciabatty, tak držte palce!
Děkuji za inspiraci a přeji hodně úspěchů! Miluše
Zkusím ji vysvětlit, že s větrnými mlýny nelze bojovat :)
Ad ciabatta - držíme palce! Ať vyjde a ať si pochutnáte
Omlouvám se za velkou chybu v textu