Funnel cake

Funnel cake

Některé názvy receptů jsou prostě nepřeložitelné. Ano, lze napsat „trychtýřový koláč“, ale moc si nepomůžete. Pokud použijete volnější překlad „nálevkový koláč“, tak v něm budete očekávat minimálně půl lahve rumu a podávaný s pivem. Přitom tento funnel cake je spíše podobný churros, případně koblihám.
Setkat se s ním můžete především v USA, kam ho přivezli němečtí a holandští imigranti v 19. století. Je to velmi oblíbený streetfood a setkat se s ním můžete na různých poutích, festivalech, apod. A kdo zrovna nemá cestu kolem nějakého amerického stánku s rychlým občerstvením, tak si může funnel cake udělat doma za pár minut. Takže trychtýře připravit a jde se do akce!

Ingredience (6-8 kusů)
90 ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce velikosti „L“
½ pomeranče – nastrouhaná kůra (pouze oranžová část)
90 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 lžíce cukru krupice
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
cukr moučka, med na podávání


Postup
Mléko, vanilkový extrakt, vejce a nastrouhanou kůru dáme do menší misky a krátce prošleháme. Poté do těsta přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, cukrem krupicí a špetkou soli a vymícháme dohladka.



V malé pánvi si rozehřejeme cca 5 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje. Cca 1/6 těstíčka vlijeme s pomocí trychtýře ve spirálách do rozpáleného slunečnicového oleje. Místo trychtýře můžeme použít cukrářský sáček nebo obyčejný igelitový sáček, kterým ustřihneme špičku o průměru zhruba 5 mm. Jakmile nám začnou okraje spirály zlátnout, obrátíme a smažíme dozlatova z druhé strany. Usmažené koláčky zbavíme přebytečného oleje na papírových utěrkách. Ihned podáváme pocukrované cukrem moučka a pokapané medem. Místo medu můžeme použít jakoukoliv marmeládu nebo čerstvé ovoce.







Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/funnel_cake

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.