Funnel cake


Některé názvy receptů jsou prostě nepřeložitelné. Ano, lze napsat „trychtýřový koláč“, ale moc si nepomůžete. Pokud použijete volnější překlad „nálevkový koláč“, tak v něm budete očekávat minimálně půl lahve rumu a podávaný s pivem. Přitom tento funnel cake je spíše podobný churros, případně koblihám.
Setkat se s ním můžete především v USA, kam ho přivezli němečtí a holandští imigranti v 19. století. Je to velmi oblíbený streetfood a setkat se s ním můžete na různých poutích, festivalech, apod. A kdo zrovna nemá cestu kolem nějakého amerického stánku s rychlým občerstvením, tak si může funnel cake udělat doma za pár minut. Takže trychtýře připravit a jde se do akce!

Ingredience (6-8 kusů)
90 ml plnotučného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce velikosti „L“
½ pomeranče – nastrouhaná kůra (pouze oranžová část)
90 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 lžíce cukru krupice
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
cukr moučka, med na podávání


Postup
Mléko, vanilkový extrakt, vejce a nastrouhanou kůru dáme do menší misky a krátce prošleháme. Poté do těsta přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem, cukrem krupicí a špetkou soli a vymícháme dohladka.



V malé pánvi si rozehřejeme cca 5 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje. Cca 1/6 těstíčka vlijeme s pomocí trychtýře ve spirálách do rozpáleného slunečnicového oleje. Místo trychtýře můžeme použít cukrářský sáček nebo obyčejný igelitový sáček, kterým ustřihneme špičku o průměru zhruba 5 mm. Jakmile nám začnou okraje spirály zlátnout, obrátíme a smažíme dozlatova z druhé strany. Usmažené koláčky zbavíme přebytečného oleje na papírových utěrkách. Ihned podáváme pocukrované cukrem moučka a pokapané medem. Místo medu můžeme použít jakoukoliv marmeládu nebo čerstvé ovoce.





Vytisknout

Uvařili jsme 4.3.2016


Komentáře

   odpovědět
když chleba kyne v ošatce a čeká na upečení, obchody zavřený a za půl hodiny návštěva se dvěma dětmi za dveřmi, mám vyhráno. Tento recept předčil má očekávání. Výtečné "sladké kroutiblížky".Do 10 minut vše připraveno, jen začít smažit. Další favorit 5 .

Moc nám chutnalo a recept zařazen na narozeninovou oslavu naší malé neteřinky. Shodly jsme se na tom, že těsto příště snese ještě trochu více pomerančové kúry. A další příště bude se skořicovou posypkou. A to další pak pouze na namáčení v horké čokoládě.

Moc díky, další TOP recept.
kublanka odpověděl(a)
Dobré ráno, moc děkujeme, že i tento recept se vám líbil. Je snadný a výborný. U nás se musí se skořicí méně, protože sice ji milujeme, ale Blanka z ní má migrény, tak není vzájmu rodinné pohody to moc přehánět :)
odpověděl(a)
Hlavně mě překvapilo, jak je to měkké a nadýchané. Čekala jsem, že to bude křupat.

Opravdu skvělé. Ani jsem si nestihla vyfotit.
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 rádi pozitivně překvapujeme
   odpovědět
Ach Bože, s tímhle v ruce jsem loni v létě prošla celý Brixen, protože to bylo to první, co jsem si okamžitě musela koupit na místních slavnostech medu. A ona to není vymyšlenost z trhu! A teď si to můžu udělat! Děkuju, děkuju, děkuju.
kublanka odpověděl(a)
Super, to je paráda... je to jednoduché a jsem rád, že to má své fanoušky. děkujeme moc 1
   odpovědět
Tomu se tady u nás říká Striebli (alemánsky). Je to původem od nás (ze Schwarzwaldu). Tedy prý :-) My jsme pro to hledali němcký ekvivalent, ale marně, tak tomu prostě říkáme točánky http://www.kochbar.de/rezept/210686/Striebli.html
kublanka odpověděl(a)
Super! Ono co jsem šel po historii toho receptu, tak se setkávají dvě větvě - německo a holandsko (ostatně hodně ovlivnili americkou kuchyni zejména v dezertech). Jednou bych si chtěl přečíst knihu o dějinách jídla. Musí to být poutavé.
   odpovědět
Vypadá to suprově, takže vlastně takový zašmodrchaný palačinky :-) 2
kublanka odpověděl(a)
vlastně jo 1 1 1