Koblihy St John Bakery

Koblihy St John Bakery

Nejlepší koblihy mají v Maso a kobliha a to mi nikdo nevymluví. Dokonce máme s kolegy domluvu, že kdo tam jde na oběd, musí přinést alespoň jednu zpátky do kanceláře.
Jenže pak to dopadne tak, že pět lidí stojí nad jednou koblihou a přemýšlí, jak ji příborovým nožíkem nejlépe spravedlivě rozdělit.
Ostatně koblihy jsou u nás v práci v kurzu neustále. Stačí na poradě sáhnout na mobil a hned je to “za koblihu”, tzn. že další den se nemusím starat o snídani, protože proviněný musí všem přinést koblihy ke snídani. Leckdy si s naší koblihovou závislostí připadám jako na americké policejní stanici.
No a jelikož se blíží nepříjemné výročí, kdy mám zase o rok blíže do důchodu, tak se Blanka rozhodla, že místo dortu připraví pro kolegy koblihy. A ne ledajaké, ale koblihy od St. John Bakery, které jsou dokonce oceněné michelinskou hvězdou.

Ingredience (na 20 kusů)
Těsto
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice + na obalení
10 g soli
15 g čerstvého droždí
4 vejce
½ citrónu – najemno nastrouhaná kůra (pouze žlutá část)
150 g vody
125 g změklého másla
slunečnicový olej na smažení
Náplň
500 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
125 g cukru krupice
80 g hladké mouky
200 ml 40% šlehačky


Postup
Ve vodě rozmícháme droždí. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, citrónovou kůru, 4 vejce a rozpuštěné droždí. Za pomoci elektrického hnětače vypracujeme těsto. S hnětením těsta pokračujeme až do okamžiku, kdy se začne formovat do koule a bude se oddělovat od stěn mísy (8 minut). Malé množství mouky přidáme pouze v případě, že se nám těsto nezačne ani po uplynutí 8 minut hnětení oddělovat od stěn mísy.
K dobře vypracovanému těstu po částech zapracujeme s pomocí elektrického hnětače máslo (po cca 25 g). Jakmile je máslo zapracované, hněteme těsto na vysokou rychlost až do okamžiku, kdy je těsto krásně lesklé a velmi pružné. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Poté těsto prohněteme, znovu ho zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout do druhého dne v lednici.
Následující den si z pečícího papíru vystřihneme 20 čtverců, které rozložíme na pečící plech a hodně pomoučíme. Odpočinuté těsto rozdělíme na 20 stejných kousků (po cca 50 g), ze kterých na pomoučeném vále vyválíme kuličky, které rozložíme na připravené čtverce pečícího papíru. Vyválené kuličky pomoučíme, zakryjeme je potravinářskou fólií a necháme je kynout do zdvojnásobení velikosti (3 – 4 hodiny).



V pánvi si rozehřejeme vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 180 °C. Vykynuté koblihy s pomocí pečícího papíru překlopíme do rozpáleného oleje a smažíme je z každé strany 2 minuty. Usmažené koblihy zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Ještě teplé je obalíme v cukru krupici a po vychladnutí je plníme krémem.

Náplň
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která dáme spolu i s luskem do hrnce s plnotučným mlékem. Na mírném ohni přivedeme za občasného míchání k varu.
Mezitím prošleháme v misce cukr krupici se žloutky a poté k nim prosejeme hladkou mouku a opět prošleháme.
Jakmile mléko začne vřít, přelijeme ho tenkým pramínkem za stálého šlehání k prošlehaným žloutkům. Potom směs přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (5 minut). Velmi hustý krém přepasírujeme přes nerezový cedník, na jeho povrch přitlačíme potravinářskou fólii, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté dáme krém vychladit do lednice. Druhý den vyšleháme šlehačku, kterou s pomocí metličky promícháme s vychlazeným krémem. Krémem naplníme cukrářský sáček, nožem uděláme v koblize otvor a naplníme ji připraveným krémem.









Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/koblihy

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.