Bomboloni

Bomboloni

Jak se může jmenovat dezert, který je kalorickou bombou? V naší kotlině třeba kobliha, ale v Itálii jsou v názvosloví trefnější a jejich variace na českou koblihu se jmenuje „bombolone“. A tušíte správně, podobnost s mezinárodním slovem bomba není čistě náhodná, ale naopak velmi věrná.
Bomboloni jsou spojovány s Toskánskem, nicméně prapůvod mají u jejich severního souseda - Rakouska. Tím vás určitě neohromím, tak nějak jste to jistě čekali, nebo dokonce věděli. Ale mám pro vás jinou informační pecku, vlastně bombu.
V roce 1996 populární italská zpěvačka Gianna Nannini o těchto koblihách složila a nazpívala píseň Bomboloni. Samozřejmě, že popularita zpěvačky nedosahuje velkého mezinárodního věhlasu a samozřejmě, že píseň není tak úplně o dezertu jako o samotných bombách. Přesto hudební klip je naprosto geniální a na první dobrou vypadá, že musel být natočen pod vlivem LSD. Ostatně na samotný klip se můžete podívat zde.

Ingredience (cca 50 kusů)
300 g hladké mouky
7 g sušeného droždí
50 g cukru krupice + na obalení
30 g změklého másla
180 ml vlažného plnotučného mléka
2 žloutky
½ lžičky najemno nastrouhané pomerančové kůry (pouze oranžová část)
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
200 ml višňového džemu
slunečnicový olej na smažení


Postup
V malé misce smícháme sušené droždí s vlažným mlékem a necháme 5-10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si ve velké míse smícháme prosátou mouku s cukrem krupicí, špetkou soli a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Poté k mouce přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme do mouky.
Jakmile se nám na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidáme ke směsi žloutky a vanilkový extrakt a dobře prošleháme. Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujeme hladké a vláčné těsto, které na závěr důkladně prohněteme na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do olejem vymazané mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut). Těsto rovněž můžeme nechat kynout přes noc v lednici.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozválíme ho na placku o tloušťce 1 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru 3-5 cm z něj vykrájíme kolečka. Kolečka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, který ještě lehce pomoučíme moukou. Vše zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (30-60 minut).



V hluboké pánvi si rozehřejeme minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C a postupně v něm osmažíme vykynuté bomboloni z obou stran dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Ještě teplé je obalíme v cukru krupici a poté je necháme vychladnout na mřížce.



Po vychladnutí je s pomocí cukrářského sáčku naplníme džemem a ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/bomboloni

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.