Uzená polévka s kroupami
Na Nový rok se u nás doma dělá uzené maso s čočkou. Avšak zatímco Blanka je téměř abstinent a do Nového roku vstává s úsměvem, já vstávám o poznání méně naladěn. Ale jsem v tom naprosto nevinně! V rámci tradice si připijeme skleničkou sektu, Blanka si pouze olízne skleničku a na mne tak vždy zbude celá lahev. Jelikož do půlnoci nejsem zrovna na mátovém čaji, tak sedmička sektu je již nad moje síly. Přesto odvážně vydržím a druhý den nutně potřebuji horký vývar.
Třeba jako tuto polévku. Stačí využít vývar z přípravy uzeného, k tomu několik krup, které doma najde kdokoliv, kdo vařil kubu, a skvělý vyprošťovák je na světě.
Ingredience
200 g ječných krup
400 g uzeného masa
2 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
1 bobkový list
1 mrkev – nakrájená na kolečka
4 brambory – nakrájené na kostičky
1 lžička sušené majoránky
2 stroužky česneku - vcelku
2 stroužky česneku - utřený
svazek hladkolisté petržele
pepř
sůl
Postup
Uzené maso dáme spolu se 2 litry vody, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem do většího hrnce a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, mírně stáhneme plamen a necháme následujících 45 – 60 minut jemně probublávat.
Mezitím si uvaříme podle návodu kroupy. Jakmile je uzené uvařené, vyndáme maso z vývaru, zabalíme ho do alobalu a vývar přecedíme přes jemný cedník. Do čistého vývaru přidáme nakrájené brambory, mrkev, 2 celé stroužky česneku a necháme zhruba 10 minut vařit. Poté do polévky přidáme utřený česnek, kroupy, natrhané nebo nakrájené uzené maso a majoránku, kterou promneme mezi prsty. Necháme krátce na mírném ohni provařit. Na závěr podle chuti osolíme, opepříme a posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou.
Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/uzena_polevka
Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.