Fish & Chips Burger

Fish & Chips Burger

Když se u nás dělá k obědu burger, tak většinou máme jasno o jeho vnitřku a bulky se vybírají až dodatečně. Dnes to u nás bylo naprosto opačně. Blanka se zamilovala do těchto „Tygřích bulek“ a hledala co do nich. Nakonec volba padla na britskou klasiku Fish & Chips.
Musím se přiznat, že naposledy jsem měl Fish & Chips ve Skotsku, když jsem asi tři měsíce pracoval jako otrok na farmě, abych pak všechen výdělek utratil za jediný týden v barech a restauracích v Glasgow. Omluvou mi bylo, že jsem byl ještě zhýčkané studentské střevo, které prací na farmě trpělo jako zvíře. Celé tři měsíce jsem se živil kombinací tesco toastového chleba s fazolemi z plechovky. Jednou za měsíc jsem si dovolil trochu čedaru a každý týden basu piva Carling, která mi už vždy v pondělí nabídla pouze poslední lahev.
Když jsem sebral po čtvrt roce celou výplatu, jel jsem procestovat celé Skotsko. Bylo to krásné a neměnil bych. Rád bych tam vzal Blanku a ukázal jí všechny kouty Skotska, tak jak jsem je pro sebe objevoval před deseti lety.

Ingredience
4-6 bulek – recept naleznete ZDE
máslo na opečení
Smažená ryba
500 g tresky nebo jiné bělomasé ryby
240 ml studeného piva typu IPA
240 ml hladké mouky + na obalení
1 lžička soli
slunečnicový olej na smažení
Tatarská omáčka
200 g majonézy
4 corničonky – najemno nakrájené
1 šalotka – najemno nakrájená
1 lžička anglické hořčice
½ citrónu
sůl
pepř
Hráškové pyré
300 g mraženého hrášku
3 lžíce změklého másla
1 šalotka – najemno nakrájená
1 lžíce najemno nasekané čerstvé máty
1 lžička citrónové šťávy
Bramborová sláma
3 – 4 velké brambory typu C
50 ml slunečnicového oleje
1 lžička sušeného česneku
sůl
pepř


Postup
Hráškové pyré
V malém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Jakmile začne voda vřít, přidáme do hrnce mražený hrášek a velmi krátce ho povaříme (2-3 minuty). Jakmile je hrášek měkký, ihned ho scedíme a propláchneme ledovou vodou. Poté ho spolu s mátou, máslem a šalotkou rozmixujeme dohladka. Pyré dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Misku s hráškovým pyré zakryjeme potravinářskou fólií.

Tatarská omáčka
V misce smícháme majonézu s najemno nakrájenými corničonkami, šalotkou a anglickou hořčicí. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet v lednici.

Bramborová sláma
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Brambory oloupeme a nožem nebo na mandolíně je nakrájíme na plátky o tloušťce 3 mm, které ještě překrájíme na 3 mm silné nudličky.
Olej dáme spolu s česnekem, solí a pepřem do mísy, přidáme bramborovou slámu a důkladně rukama promícháme.
Batátovou slámu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme do jedné vrstvy a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, poté promícháme a dáme péct na dalších 12 minut. Opět promícháme, dáme péct na další 3 minuty a zkontrolujeme. Pokud nebude sláma křupavá, opět promícháme a dáme péct na další 3 minuty. Tříminutové cykly opakujeme až do doby, kdy bude sláma křupavá. Celková doba pečení se v závislosti na troubě může pohybovat v rozmezí 30-40 minut.

Smažená ryba
Tresku nakrájíme na jednotlivé porce. Ve větší misce prošleháme 240 ml studeného piva se stejným množstvím mouky a lžičkou soli. Do jiné misky si připravíme hladkou mouku na obalení tresky.
Do vyššího silnostěnného hrnce nalijeme minimálně 3 cm vysokou vrstvu slunečnicového oleje, který rozehřejme na 190 °C. Jakmile olej dosáhne požadované teploty, obalíme tresku v mouce, přebytečné množství oklepeme, dobře obalíme v pivním těstíčku a ihned smažíme z obou stran dozlatova. Usmažené porce pokládáme na mřížku, pod kterou umístíme na papírovou utěrku. Stejně postupujeme se zbytkem ryby.

Burger
Bulky rozřízneme a řezné plochy opečeme na malém množství másla dozlatova. Na spodní polovinu rozetřeme hráškové pyré, na něj dáme porci usmažené ryby, tatarskou omáčku a bramborovou slámu. Přiklopíme druhou polovinou bulky. Ihned podáváme.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/fish_and_chips_burger

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.