Tygří bulky


Ne, neulovili jsme do tohoto receptu bengálské tygry, ale naopak se nechali inspirovat nizozemským "tiger bread". A proč zrovna tygří? No protože tento chléb s křupavou kůrkou je velmi specifický svým vzhledem, který nápadně připomíná právě srst tygra. Mimochodem v roce 2011 se malá tříletá holčička obrátila na svůj supermarket s dotazem, "proč se tiger bread jmenuje právě tiger bread, když je více podobný žirafě?" podepsala se jako Lilly Robinson 3 1/2 let. Jako odpověď jí přišlo následující:
"Myslíme, že přejmenovat chléb na žirafa chléb je geniální nápad" a jako hlubší vysvětlení ještě dovětek, že pekař před dávnými dávnými časy si asi myslel, že takhle vypadají pruhy tygra a pojmenoval to tak, zřejmě nebyl moc chytrý. Podepsán Chris King 27 1/3 let.
Tento příběh se stal oblíbeným obsahem sociálních sítí a dokonce se využívá na různých přednáškách o péči a komunikaci se zákazníky. Na závěr ještě jednou zopakuji, pro jistotu, žádný tygr, ale ani žirafa, neuhynul při přípravě těchto bulek.

Ingredience
Těsto
400 g hladké mouky + na pomoučení
7 g instantního droždí
60 ml vlažné vody
240 ml vlažného plnotučného mléka
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce cukru krupice
1 ½ lžičky soli
Poleva
60 g rýžové mouky
4 g instantního droždí
60 ml vlažné vody
½ lžíce slunečnicového oleje
½ lžíce cukru krupice
špetka soli


Postup
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a dobře promícháme. V misce smícháme vlažnou vodu, vlažné mléko, cukr krupici, droždí a necháme zhruba 5 minut odpočívat. Jakmile se nám na hladině začnou tvořit bublinky, přilijeme ke směsi slunečnicový olej a za postupného přilévání směsi k prosáté mouce vypracujeme hladké a vláčné těsto. Těsto důkladně prohněteme na lehce pomoučeném vále. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme 1 lžíci hladké mouky a znovu důkladně prohněteme. Z vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme do mísy, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi bulkami ponecháme dostatečné rozestupy. Bulky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je 15 minut kynout.
Mezitím si připravíme polevu z rýžové mouky. Všechny ingredience dobře promícháme a vzniklé těstíčko necháme odpočívat. Troubu si předehřejeme na 190 °C.
Po uplynutí 15 minut, potřeme mírně nakynuté bulky odpočinutým rýžovým těstíčkem a necháme je kynout dalších 20 minut.



Poté bulky dáme péct do předehřáté trouby dozlatova (25-30 minut). V průběhu pečení by se nám měl na povrchu vytvořit charakteristický vzor a bulky by měly být krásně křupavé. Bulky necháme vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 12.12.2015


Komentáře

  Tygří bulky odpovědět
S manželem a naším karavanem hodně cestujeme a v Maďarsku kupujeme naše oblíbené pečivo - tygří chleba. Když jsem objevila Váš blog a v něm tygří bulky, zajásala jsem. Teď jsem je dopekla a jsou výborné. Od maďarských se trochu liší, ale jsou křupavé, uvnitř měkké, výborné. Děkuji a těším se na další recepty :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to rádi slyšíme. Oni jsou tyhle spíše odkaz na Holandské pečivo, ale díky za tip, do Maďarska lítám docela často, tak si ho tam musím koupit. Cestování karavanem po Evropě vám musím závidět. To je můj sen :) Hezký den
Kuba (a Blanka)
   odpovědět
Úspěšně otestováno. Krásně křupavé na povrchu, hedvábné uvnitř.. jsem z nich na větvi :)
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme! Jsme rádi, že chutnalo a povedlo se :)
  wow! odpovědět
To vypada naprosto bezvadne! jestli zitra najdu na chate ve spizi drozdi, pustim se do nich zcela nevyhnutelne!
kublanka odpověděl(a)
tak držíme palce! třeba budou mít sousedi droždí, jsou fakt dobré :)