Panforte

Panforte

Adventní svátky resp. Vánoce přicházejí a s nimi i tradiční dotazy našich přátel. Kolik pečete cukroví? Jaké druhy? A na závěr většinou přichází úplně ta nejlepší, neupekli byste nám? Odpovědi jsou možná nečekané, ale velmi jednoduché, vlastně je to jedna společná odpověď: nepečeme vánoční cukroví. My ho totiž ani nejíme. Teda ten jeden kousek lineckého a vanilkového rohlíčku ochutnáme třeba u babičky.
Ale pokud tak přemýšlím, tak jedno vánoční sladké přeci jenom pečeme. Nepochází však z českých luhů a hájů, ale až z toskánské Sieny. Jedná se o klasický vánoční koláč Panforte, který se peče již od 13. století a nejen, že je výborný, ale vyznačuje se i vysokou trvanlivosti. Věřím, že i ten prvotní koláč z roku 1205 by byl dnes také výborný, ale jelikož musel být výborný i tehdy, pochybuji, že by zbyl jediný drobek. A není náhodou, že se Panforte používal jako platidlo daní a ty, jak známo, taky nikdy nezbudou.

Ingredience
300 g blanšírovaných mandlí
200 g kandované citrusové kůry – najemno nasekaná
110 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa + na vysypání
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého závoru
¼ lžičky mletého černého pepře
špetka mletého muškátového oříšku
špetka soli
100 g čokolády
200 g cukru krupice
210 g medu
máslo na vymazání formy
cukr moučka na pocukrování

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C a necháme v ní 5-8 minut opražit mandle. Jakmile mandle získají světle hnědou barvu, vyndáme je z trouby, necháme je vychladnout a velmi nahrubo je nasekáme. Teplotu trouby snížíme na 150 °C. Dno otevíratelné dortové formy o průměru 23 cm si vyložíme pečícím papírem, celou formu vymažeme máslem a vysypeme ji malým množstvím kakaa (zejména boky).
Ve velké tepelně odolné míse si smícháme mouku, kakao, skořici, zázvor, muškátový oříšek, pepř a špetku soli. Důkladně promícháme, přidáme nasekanou kandovanou kůru, opražené mandle a opět promícháme.
Ve vodní lázni so rozpustíme čokoládu a přimícháme ji k sypkým surovinám. Med a cukr krupici dáme do vyššího malého hrnce a za stálého míchání začneme směs zahřívat. Jakmile je cukr rozpuštěný, přestaneme míchat a sirup zahříváme až do teploty 115 °C. Poté ihned medový sirup přelijeme do mísy s mandlemi a důkladně promícháme dřevěnou vařečkou. Směs bude velmi rychle tuhnout.
Důkladně promíchané těsto přendáme do připravené formy a dobře ho rozetřeme. Po mírném vychladnutí zarovnáme povrch jemně navlhčenýma rukama a dáme péct do předehřáté trouby na 35-40 minut. Po upečení bude povrch na dotyk měkký. Upečený koláč necháme 15 minut vychladnout ve formě, poté nožem opatrně oddělíme koláč od stran formy a koláč vyndáme včetně dna formy. Ještě teplý koláč pocukrujeme cukrem moučka, který celou dlaní rozetřeme po povrchu koláče. Dno formy a pečící papír odstraníme až po úplném vychladnutí. Krájíme ostrým nožem na malé kousky.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/panforte

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.