Panforte


Adventní svátky resp. Vánoce přicházejí a s nimi i tradiční dotazy našich přátel. Kolik pečete cukroví? Jaké druhy? A na závěr většinou přichází úplně ta nejlepší, neupekli byste nám? Odpovědi jsou možná nečekané, ale velmi jednoduché, vlastně je to jedna společná odpověď: nepečeme vánoční cukroví. My ho totiž ani nejíme. Teda ten jeden kousek lineckého a vanilkového rohlíčku ochutnáme třeba u babičky.
Ale pokud tak přemýšlím, tak jedno vánoční sladké přeci jenom pečeme. Nepochází však z českých luhů a hájů, ale až z toskánské Sieny. Jedná se o klasický vánoční koláč Panforte, který se peče již od 13. století a nejen, že je výborný, ale vyznačuje se i vysokou trvanlivosti. Věřím, že i ten prvotní koláč z roku 1205 by byl dnes také výborný, ale jelikož musel být výborný i tehdy, pochybuji, že by zbyl jediný drobek. A není náhodou, že se Panforte používal jako platidlo daní a ty, jak známo, taky nikdy nezbudou.

Ingredience
300 g blanšírovaných mandlí
200 g kandované citrusové kůry – najemno nasekaná
110 g hladké mouky
40 g kvalitního kakaa + na vysypání
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého závoru
¼ lžičky mletého černého pepře
špetka mletého muškátového oříšku
špetka soli
100 g čokolády
200 g cukru krupice
210 g medu
máslo na vymazání formy
cukr moučka na pocukrování

Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C a necháme v ní 5-8 minut opražit mandle. Jakmile mandle získají světle hnědou barvu, vyndáme je z trouby, necháme je vychladnout a velmi nahrubo je nasekáme. Teplotu trouby snížíme na 150 °C. Dno otevíratelné dortové formy o průměru 23 cm si vyložíme pečícím papírem, celou formu vymažeme máslem a vysypeme ji malým množstvím kakaa (zejména boky).
Ve velké tepelně odolné míse si smícháme mouku, kakao, skořici, zázvor, muškátový oříšek, pepř a špetku soli. Důkladně promícháme, přidáme nasekanou kandovanou kůru, opražené mandle a opět promícháme.
Ve vodní lázni so rozpustíme čokoládu a přimícháme ji k sypkým surovinám. Med a cukr krupici dáme do vyššího malého hrnce a za stálého míchání začneme směs zahřívat. Jakmile je cukr rozpuštěný, přestaneme míchat a sirup zahříváme až do teploty 115 °C. Poté ihned medový sirup přelijeme do mísy s mandlemi a důkladně promícháme dřevěnou vařečkou. Směs bude velmi rychle tuhnout.
Důkladně promíchané těsto přendáme do připravené formy a dobře ho rozetřeme. Po mírném vychladnutí zarovnáme povrch jemně navlhčenýma rukama a dáme péct do předehřáté trouby na 35-40 minut. Po upečení bude povrch na dotyk měkký. Upečený koláč necháme 15 minut vychladnout ve formě, poté nožem opatrně oddělíme koláč od stran formy a koláč vyndáme včetně dna formy. Ještě teplý koláč pocukrujeme cukrem moučka, který celou dlaní rozetřeme po povrchu koláče. Dno formy a pečící papír odstraníme až po úplném vychladnutí. Krájíme ostrým nožem na malé kousky.

Vytisknout

Uvařili jsme 24.11.2015


Komentáře

  trvanlivost. odpovědět
Ja sa chcem opytat ako dlho to vydrzi? (ja viem,dokym sa to nezozere,))v nejakej uzavretej nadobe aj tyzden,dva?ci to treba upiect kratko pred sviatkami? vdaka.
kublanka odpověděl(a)
tohle by mělo mít dlouhou trvanlivost. zabalit do potravinarske folie a dat do chladu (pak to nechat povolit pri pokojove teplote). tam neni nic co by se mohlo zkazit! 1
   odpovědět
Dekuji za info..po vytazeni z trouby byl mekky..snad si zuby nevylameme..:-)
kublanka odpověděl(a)
je potřeba opatrně, ale nebojte testováno na lidech, v práci to zmizelo během 10 minut :)
   odpovědět
Dobrý den, zkoušli jsme váš panforte, přesně podle receptu, ale je tvrdý jako kámen. Je to tak správně? Pokud ano, změkne? Pokud ne, co jsme mohli udělat špatně...? děkuji moc za radu
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, takhle se to hodně špatně popisuje.... když se vyndá z trouby tak by měl být trošku měkký na dotek. Pak ztuhne. Pokud i po vytažení z trouby byl tvrdý, tak byl přepečený. Jinak je to tuhé jako třeba turecký med. Do druhé dne to změkne trochu, tak to zkuste.
   odpovědět
Snad jsme se domluvili, ze do 9.12. jen maso .... :-) 2
kublanka odpověděl(a)
uuupsss, nějak jsme to nezvládli 1 1 1