Kuře cacciatore

Kuře cacciatore

Myslivost je specifický koníček. Ze stránek novin a periodik se dokonce zdá, že se jedná o jistý druh adrenalinového sportu na hraně legality. Ano i s tím by se dalo souhlasit. Jak uvidíte na houbách strejdu v klobouku a brokovnicí přes záda, raději opusťte les a vydejte se do bezpečí domova, bez prostojů. A při cestě domu si opakujte základní zásady myslivosti:
1. Nic jiného než myslivec a lovná zvěř nemá ve volné přírodě co dělat.
2. Vše, co není myslivec, je lovná zvěř!
3. Není-li po ruce lovná zvěř, může ji zastoupit jiný myslivec.
Kuře po myslivecku jsme naštěstí nemuseli jít lovit do volné přírody, tudíž jsme přežili a mohli pro vás připravit tento klasický italský recept s polentovými hranolky. A houbaři pozor, nezapomeňte na pravidlo číslo 2.

Ingredience
Kuře cacciatore
6 kuřecích stehen
60 ml olivového oleje
1 větší cibule – najemno nakrájená
2 stroužky česneku – najemno nakrájené
1 plechovka (400 g) drcených rajčat
350 ml kuřecího vývaru
350 ml bílého vína
1 bobkový list
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
2 lžíce najemno nasekané čerstvé hladkolisté petrželky
hrst černých oliv
pepř
sůl
Polentové hranolky
250 g polenty
1 l vody
20 g másla
1 lžička soli
pepř
čerstvý rozmarýn
olivový olej


Postup
Polentové hranolky
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Do středně velkého hrnce nalijeme 1 l vody, přidáme 1 lžičku soli a 20 g másla. Přivedeme k varu a za stálého míchání metličkou vsypeme polentu. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (10 minut). Polentovou kaši rozetřeme v tenké vrstvě na pečící plech a necháme vychladnout. Vychladlou polentu nakrájíme ostrým nožem na libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Polentové hranolky opepříme, pokapeme olivovým olejem a posypeme čerstvým rozmarýnem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě.



Kuře cacciatore
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Ostrým nožem je rozdělíme v kloubu na dvě části. Ve velkém silnostěnném hrnci si rozpálíme olivový olej, na kterém orestujeme kuřecí kousky ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyndáme děrovanou naběračkou na talíř a na zbylém oleji necháme na mírném ohni zesklovatět najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Jakmile cibule změkne, vrátíme do hrnce kuřecí kousky a podlijeme vínem. Víno necháme zredukovat na množství několika polévkových lžic.
Poté do hrnce přidáme drcená rajčata, kuřecí vývar, olivy, bobkový list a rozmarýn. Podle chuti osolíme, opepříme a dáme péct do předehřáté trouby na 35-45 minut. Kuřecí maso by mělo být měkké a omáčka zredukovaná. Před podáváním posypeme nasekanou hladkolistou petrželkou. Podáváme s polentovými hranolkami nebo čerstvou ciabattou (recept naleznete ZDE).





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kure_cacciatore

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.