Mexická polévka s limetkami

Mexická polévka s limetkami

Rýmička a kašílek se na nás sápou. Samozřejmě jdou více po mě, než po Blance. O dětech ani nemluvě, ty ulehly s prvním týdnem školky. Prostě podzim je tady a kromě barevných stromů a melancholické nálady přinesl i různé zákeřené virózy, tím tedy nemyslím virózy státnické. Lze s nimi bojovat různými způsoby, od klasické medicíny, přes zaříkávání šamanem až třeba po rovnání čaker. Ale my dáváme přednost pořádnému horkému vývaru. Obzvlášť, když je v něm i vitamín C v podobě limetek, hrst chilli a další dobroty. To prostě musí odehnat všechny bacily z okolí jako Mach a Šebestová v nejlepších letech. A pokud ne, tak si alespoň pochutnáte, což se vám s paralenem nestane, že ano.

Ingredience
2 l kuřecího vývaru
4-6 kuřecích stehen s kostí, bez kůže
4 stroužky česneku – oloupané
4 oválná rajčata
2 limetky - zbavené veškeré kůry a hrubě nasekané
1 lžička sušeného oregana
pepř
sůl
Na podávání
1 limetka - podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
1-2 papričky habanero
1 červená cibule – nakrájená na nudličky
1 avokádo – oloupané, zbavené pecky a nakrájené na plátky
3 ředkvičky – nakrájené na plátky
čerstvý koriandr
4 kukuřičné tortilly – nakrájené na tenké proužky
300 ml slunečnicového oleje


Postup
V silnostěnné pánvi opečeme nasucho za všech stran rajčata a stroužky česneku. Rajčata oloupeme a spolu s česnekem, nakrájenými limetkami a 250 ml vývaru je rozmixujeme dohladka. Rozmixovanou směs přecedíme přes jemný cedník do velkého hrnce a přilijeme k ní zbytek kuřecího vývaru. Do hrnce přidáme 1 lžičku sušeného oregana a omytá kuřecí stehna. Přivedeme k varu, případnou pěnu sebereme a necháme vařit přiklopené na mírném ohni do změknutí (30-40 minut). Uvařená kuřecí stehna vyndáme děrovanou naběračkou a necháme je vychladnout. Poté odstraníme kosti a maso natrháme. Vývar dochutíme solí a pepřem.
Mezitím co se nám vaří kuře, usmažíme si v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova tortillové nudličky. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce.
Natrhané kuřecí maso, avokádo, limetky, ředkvičky, červenou cibuli, habanero a tortillové nudličky rozdělíme do 4 talířů a až na stole je zalijeme horkým vývarem. Podáváme posypané čerstvým koriandrem.







Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/mexicka_polevka_s_limetkami

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.