Toscakaka

Toscakaka

V roce 1904 se ve Stockholmu konala premiéra slavné Pucciniho opery Tosca. A na základě této výjimečné události získal název tento švédský karamelovo-mandlový dort. Jestli je to pravda, nebo ne, necháme na jiných. Co je ale pravda pravdoucí, že Blanka nemá operu ráda. Na rozdíl ode mne. Dokonce si dovolím napsat, že ji nesnáší. Když třeba nenápadně propašuji nějaké CD do auta, už po prvních tónech odmítá dál řídit a s druhou árií vyhrožuje, že si to namíří mimo svodidla. Samozřejmě včetně mužstva na palubě. Mne naopak opera uklidňuje a zejména v práci jí konzumuji ve velkém – do sluchátek, kolegové také nejsou velcí nadšenci. Blanku zase uklidňuje ticho, ale toho se u nás jaksi nedostává, takže se uklidňuje pečením. A jak vidíte, zde se naše cesty opět protnuly v harmonické manželství.
P.S.: nemohu si pomoci, ale sluchátka na uši a šup SEM

Ingredience
Korpus
150 g hladké mouky
100 g cukru krupice
75 g másla – rozpuštěné, vychladlé + na vymazání
3 vejce
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
70 ml mléka
1 lžička citrónové šťávy
špetka soli
Mandlovo-karamelová poleva
200 g plátků blanšírovaných mandlí
125 g másla
125 g světlehnědého třtinového cukru
50 ml mléka
½ lžičky soli
½ lžičky vanilkového extraktu


Postup
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Otevíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Plátky mandlí rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je v troubě upražit do světlehnědé barvy (5-7 minut).
Do mísy si prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a špetkou soli a důkladně promícháme.
V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem krupice do pěny. Poté k nim zašleháme vanilkový extrakt, mléko a 1 lžičku citrónové šťávy. Jako poslední zašleháme do směsi vychladlé rozpuštěné máslo. Po částech do směsi zašleháme prosátou mouku. Těsto nalijeme do vymazané formy a dáme ho péct na 25-30 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme dřevěným párátkem, které zapíchneme do středu korpusu. U správně upečeného těsta by mělo být párátko po vytažení čisté.
Mezitím co se nám peče korpus, připravíme si mandlovo-karamelovou polevu. Máslo, cukr, mléko, sůl a vanilkový extrakt dáme do středně velkého hrnce a za stálého míchání necháme máslo na mírném ohni rozpustit. Mírně zvýšíme teplotu a karamelovou polevu necháme několik minut probublávat. Jakmile poleva mírně zhoustne, jemně přimícháme upražené mandle a hrnec stáhneme z ohně.
Jakmile je korpus upečený, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a karamelovo-mandlovou polevu rozetřeme na upečený korpus a uhladíme ji lžící. Koláč dáme péct na dalších 8-10 minut. Upečený koláč necháme 5 minut vychladnout, poté ho nožem po obvodu uvolníme od formy, vyjmeme ho z dortové formy a necháme ho vychladnout na mřížce. Nejlépe chutná s vyšlehanou šlehačkou anebo kopečkem vanilkové zmrzliny.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/toscakaka

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.