Toscakaka


V roce 1904 se ve Stockholmu konala premiéra slavné Pucciniho opery Tosca. A na základě této výjimečné události získal název tento švédský karamelovo-mandlový dort. Jestli je to pravda, nebo ne, necháme na jiných. Co je ale pravda pravdoucí, že Blanka nemá operu ráda. Na rozdíl ode mne. Dokonce si dovolím napsat, že ji nesnáší. Když třeba nenápadně propašuji nějaké CD do auta, už po prvních tónech odmítá dál řídit a s druhou árií vyhrožuje, že si to namíří mimo svodidla. Samozřejmě včetně mužstva na palubě. Mne naopak opera uklidňuje a zejména v práci jí konzumuji ve velkém – do sluchátek, kolegové také nejsou velcí nadšenci. Blanku zase uklidňuje ticho, ale toho se u nás jaksi nedostává, takže se uklidňuje pečením. A jak vidíte, zde se naše cesty opět protnuly v harmonické manželství.
P.S.: nemohu si pomoci, ale sluchátka na uši a šup SEM

Ingredience
Korpus
150 g hladké mouky
100 g cukru krupice
75 g másla – rozpuštěné, vychladlé + na vymazání
3 vejce
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
70 ml mléka
1 lžička citrónové šťávy
špetka soli
Mandlovo-karamelová poleva
200 g plátků blanšírovaných mandlí
125 g másla
125 g světlehnědého třtinového cukru
50 ml mléka
½ lžičky soli
½ lžičky vanilkového extraktu


Postup
Troubu si předehřejeme na 160 °C. Otevíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Plátky mandlí rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je v troubě upražit do světlehnědé barvy (5-7 minut).
Do mísy si prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a špetkou soli a důkladně promícháme.
V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem krupice do pěny. Poté k nim zašleháme vanilkový extrakt, mléko a 1 lžičku citrónové šťávy. Jako poslední zašleháme do směsi vychladlé rozpuštěné máslo. Po částech do směsi zašleháme prosátou mouku. Těsto nalijeme do vymazané formy a dáme ho péct na 25-30 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíme dřevěným párátkem, které zapíchneme do středu korpusu. U správně upečeného těsta by mělo být párátko po vytažení čisté.
Mezitím co se nám peče korpus, připravíme si mandlovo-karamelovou polevu. Máslo, cukr, mléko, sůl a vanilkový extrakt dáme do středně velkého hrnce a za stálého míchání necháme máslo na mírném ohni rozpustit. Mírně zvýšíme teplotu a karamelovou polevu necháme několik minut probublávat. Jakmile poleva mírně zhoustne, jemně přimícháme upražené mandle a hrnec stáhneme z ohně.
Jakmile je korpus upečený, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a karamelovo-mandlovou polevu rozetřeme na upečený korpus a uhladíme ji lžící. Koláč dáme péct na dalších 8-10 minut. Upečený koláč necháme 5 minut vychladnout, poté ho nožem po obvodu uvolníme od formy, vyjmeme ho z dortové formy a necháme ho vychladnout na mřížce. Nejlépe chutná s vyšlehanou šlehačkou anebo kopečkem vanilkové zmrzliny.



Vytisknout

Uvařili jsme 30.9.2015


Komentáře

   odpovědět
Už jsem jednou pekla, jen tak pro rodinu, byl neskutečně dobrý, ale vůbec nešel tak pěkně nakrájet, jako vám, mandle padaly úplně všude, řez nebyl tak krásně čistý. Což mu samozřejmě na chuti neubralo, ale teď chci péct pro návštěvu a chci, aby to taky dobře vypadalo, nemáte nějaký fígl?:D
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to je záhada... možná hodně ostrý, nahřátý a suchý nůž 1
   odpovědět
V nedeli jsem pekla jeden pro rodinu a vcera druhy pro kolegy v praci. Vsem moc chutnal! :-)
kublanka odpověděl(a)
to je paráda! to jsme moc rádi, že chutnal :) děkujeme za důvěru
  zrovna ho peču :-) odpovědět
V průběhu jsem ochutnávala.. těsto luxusní a ty mandle v karamelu naprostá bomba.. naprosto úžasný.. Zrovna ho dopékám a voní až na chodbu..
děkuji 1
kublanka odpověděl(a)
Super! děkujeme, tak dejte vědět jak chutnal ;) 1
   odpovědět
To vypadá výborně, asi porusim bezcukernou dietu a pujdu do toho:o).
kublanka odpověděl(a)
ale fuj, co je to za dietu? 1 1 zase nechceme být pokušitelé, ale bylo to tuuuuuze dobré 1