Germknodel

Germknodel

Nevím co jsem měl včera k večeři a už vůbec nevím co bude zítra, natož třeba za týden, ale co vím přesně je, že 5.března 2016 budu mít tuto pochoutku na talíři a koukat na krásy Alp. Bohužel do té doby je tak daleko, že jsem Blanku uprosil o tuto dobrotu už u nás doma v Praze. Nejraději mám zalitý pouze rozpuštěným máslem, raději než s vanilkovou omáčkou, ale samozřejmě toto je pouze detail a záleží na každého chuti.
Teď jsem si uvědomil, o přesném datu našeho pobytu v Nauders vím už měsíce a ještě jsem si nezažádal o dovolenou, už vidím, jak si na to vzpomenu až 4.března v pátek odpoledne, klasika, stejně jako tenhle knedlík.

Ingredience
Knedlíky
250 g polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
100 ml vlažného mléka
30 g cukru krupice
25 g másla – rozpuštěné
1 vejce
špetka soli
4-8 lžiček švestkových povidel
Na podávání
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce mletého máku
4 lžíce rozpuštěného másla
NEBO
Vanilková omáčka
1-2 vanilkové lusky
½ l šlehačky
60 g cukru krupice
4 žloutky


Postup
V malé misce rozmícháme ve vlažném mléce droždí spolu s cukrem krupice a necháme zhruba 10 minut odstát. Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujeme hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stran mísy (3-5 minut). Misku s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto prohněteme na slabě pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujeme placičky. Do středu každé placičky dáme 1-2 lžičky povidel, vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme.



Každý knedlík položíme na kousek pečícího papíru a necháme je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.



Knedlíky vaříme 18 minut v páře. Na pařák je rozmístíme v dostatečných rozestupech, protože knedlíky při vaření nabydou na objemu. Knedlíky umísťujeme na pařák včetně pečícího papíru.
Mezitím, co se nám vaří knedlíky, smícháme 3 lžíce cukru moučka se 3 lžícemi mletého máku.
Po uvaření knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme je mletým mákem s moučkovým cukrem.

Vanilková omáčka
Místo rozpuštěného másla lze samozřejmě použít klasickou vanilkovou omáčku.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme.
Ve větší misce (nejlépe nerezové) si vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vrátíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/germknodel

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.