Germknodel


Nevím co jsem měl včera k večeři a už vůbec nevím co bude zítra, natož třeba za týden, ale co vím přesně je, že 5.března 2016 budu mít tuto pochoutku na talíři a koukat na krásy Alp. Bohužel do té doby je tak daleko, že jsem Blanku uprosil o tuto dobrotu už u nás doma v Praze. Nejraději mám zalitý pouze rozpuštěným máslem, raději než s vanilkovou omáčkou, ale samozřejmě toto je pouze detail a záleží na každého chuti.
Teď jsem si uvědomil, o přesném datu našeho pobytu v Nauders vím už měsíce a ještě jsem si nezažádal o dovolenou, už vidím, jak si na to vzpomenu až 4.března v pátek odpoledne, klasika, stejně jako tenhle knedlík.

Ingredience
Knedlíky
250 g polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
100 ml vlažného mléka
30 g cukru krupice
25 g másla – rozpuštěné
1 vejce
špetka soli
4-8 lžiček švestkových povidel
Na podávání
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce mletého máku
4 lžíce rozpuštěného másla
NEBO
Vanilková omáčka
1-2 vanilkové lusky
½ l šlehačky
60 g cukru krupice
4 žloutky


Postup
V malé misce rozmícháme ve vlažném mléce droždí spolu s cukrem krupice a necháme zhruba 10 minut odstát. Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimícháme ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.
Do mísy prosejeme polohrubou mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujeme hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stran mísy (3-5 minut). Misku s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto prohněteme na slabě pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujeme placičky. Do středu každé placičky dáme 1-2 lžičky povidel, vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme.



Každý knedlík položíme na kousek pečícího papíru a necháme je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.



Knedlíky vaříme 18 minut v páře. Na pařák je rozmístíme v dostatečných rozestupech, protože knedlíky při vaření nabydou na objemu. Knedlíky umísťujeme na pařák včetně pečícího papíru.
Mezitím, co se nám vaří knedlíky, smícháme 3 lžíce cukru moučka se 3 lžícemi mletého máku.
Po uvaření knedlíky polijeme rozpuštěným máslem a posypeme je mletým mákem s moučkovým cukrem.

Vanilková omáčka
Místo rozpuštěného másla lze samozřejmě použít klasickou vanilkovou omáčku.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která přidáme spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhneme z ohně a vanilkový lusk necháme 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraníme.
Ve větší misce (nejlépe nerezové) si vidličkou prošleháme žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přiléváme horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník zpět do hrnce a vrátíme na oheň. Za stálého míchání pomalu zahříváme do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhneme z ohně a okamžitě podáváme.



Vytisknout

Uvařili jsme 27.9.2015


Komentáře

   odpovědět
Dobrý skoro večer, dopekla jsem vaše housky a jen tak prošmejdila recepty, narazila na tenhle podivuhodný knedlík a vrátila se asi o dvacet let zpět. U nás se jim říkalo blbouni a já si vybavila den, kdy mě ovládla chuť na sladké, takže jsem vyrazila tvořit právě tuhle dobrotu. Ještě dnes vidím mého tatínka, jak na mne vrhá vyčítavý pohled přes podávaný talíř, na němž se v másle, cukru a máku povalovali dva blbouni. Ono totiž bylo půl jedenácté, ovšem v noci.
Přeji vám krásný a šťastný nový rok.
kublanka odpověděl(a)
Nádhera! My vám přejeme dobrou chuť i v příštím roce! Mějte se krásně a hodně štěstí a zdraví v roce 2019 i těch dalších!
  Hamižný syn odpovědět
No ano, mám hamižného syna, který tuhle pronesl: "Mami, mohla bys udělat ten knedlík, ze svahu. Vždycky jsem si ho chtěl dát, ale bylo mi líto za to dát ty éčka."
Tak jsem zalistovala u vás a splnila mu jeho přání, s vanilkovou omáčkou. Laskavě nám s manželem nechal ochutnat a pak už nezbylo 3. Tak až po zkouškovým opět vyjede na svah, zase ušetří 3 . Bože kde jsem udělala chybu 3 .
kublanka odpověděl(a)
1 to je pěkné... řekl bych, že by si rozuměl s Blankou, ale to bych lhal, ta by za jídlo utratila poslední halíř, ale za moje víno by nedala ani korunu, takže je vlastně taky hamižná 1 jsme moc rádi, že chutnalo, dobře jste syna vychovala 1
  Pukače odpovědět
Jak říkate damy. Dětství u babičky. MImochodem, říkali jsme tomu Pukače....
kublanka odpověděl(a)
Pukáče 1 hezké
  Chutnaly skvěle... odpovědět
Recept je super, knedle chutnaly vážně skvěle :-) U nás se ještě dělaly s praženou strouhankou a cukrem. Doporučuji 1
kublanka odpověděl(a)
to je rychlost! moc děkujeme 1 a se strouhankou to musíme zkusit taky 1
  Buchty odpovědět
Ahoj Blanka prvý krát ti píšem.Sledujem tvoj blog,patrí medzi moje najoblubenejsie.U nás na Slovensku su to parene buchty.Robím ich menšie a parim ich starým spôsobom,hrniec ,guma,handra.Veľmi sa mi páči tvoj foodstyling.Nech sa vám darí.Zlata z Trenčína. 1
kublanka odpověděl(a)
Děkuji moc! Stejně jak to píšeš ty, tak to dělala babička naše 1 mám na to krásnou vzpomínku na dětství 1 ještě jednou děkujeme moc