Domácí omáčka sriracha

Domácí omáčka sriracha

Kuba propadl chilli. Blanka mu ho vypěstovala. A teď je přebytek chilli, protože to nikdo nestíhá jíst. Urodilo se nám toho spousta. Což o to, jalapenos jsme zavařili, tak jako každý rok. Ale co se zbytkem?
Nakonec nás napadlo udělat to, co nesmí u nás v lednici nikdy chybět - domácí srirachu. Thajskou omáčku, kterou najdete v každém asijském bistru.
A jelikož nejvyšší poměr byl papriček Jamaican Hot Red, tak tato omáčka může sloužit i jako zbraň hromadného ničení. Mimochodem Jamiacan Hot Red mají pálivost cca 150.000 SHU, zatímco obecně známé jalapenos mají pálivost maximálně 6.000 SHU. Pro odvážnější čtenáře mám zde připravené k ochutnání 7 POT Red, kdo by měl cestu kolem je srdečně zván, ale je to "pouze" 1.200.000 SHU.

Ingredience
300 g chilli papriček
2 stroužky česneku
2 lžíce třtinového cukru
1 ½ lžičky jemně mleté mořské soli
2-4 lžíce vody
60 ml jablečného octa


Postup
Chilli papričky důkladně omyjeme, nožem odstraníme zelené stopky a nahrubo je překrájíme. Chilli papričky dáme spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujeme. Pokud máme papričky méně šťavnaté, můžeme přidat 1-2 lžíce vody navíc. Chilli pastu dáme do vyvařené skleněné nádoby, kterou zakryjeme potravinářskou fólií a obsah necháme kvasit 3-5 dní na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promícháme a znovu zakryjeme potravinářskou fólií.



Po 3-5 dnech by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně.
V tomto okamžiku dáme zkvašenou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou pastu, kterou přepasírujeme přes kovový cedník.



Srirachu přendáme do vyvařené skleněné nádoby a můžeme ji skladovat několik měsíců v lednici.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/domaci_sriracha

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.