Domácí omáčka sriracha


Kuba propadl chilli. Blanka mu ho vypěstovala. A teď je přebytek chilli, protože to nikdo nestíhá jíst. Urodilo se nám toho spousta. Což o to, jalapenos jsme zavařili, tak jako každý rok. Ale co se zbytkem?
Nakonec nás napadlo udělat to, co nesmí u nás v lednici nikdy chybět - domácí srirachu. Thajskou omáčku, kterou najdete v každém asijském bistru.
A jelikož nejvyšší poměr byl papriček Jamaican Hot Red, tak tato omáčka může sloužit i jako zbraň hromadného ničení. Mimochodem Jamiacan Hot Red mají pálivost cca 150.000 SHU, zatímco obecně známé jalapenos mají pálivost maximálně 6.000 SHU. Pro odvážnější čtenáře mám zde připravené k ochutnání 7 POT Red, kdo by měl cestu kolem je srdečně zván, ale je to "pouze" 1.200.000 SHU.

Ingredience
300 g chilli papriček
2 stroužky česneku
2 lžíce třtinového cukru
1 ½ lžičky jemně mleté mořské soli
2-4 lžíce vody
60 ml jablečného octa


Postup
Chilli papričky důkladně omyjeme, nožem odstraníme zelené stopky a nahrubo je překrájíme. Chilli papričky dáme spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujeme. Pokud máme papričky méně šťavnaté, můžeme přidat 1-2 lžíce vody navíc. Chilli pastu dáme do vyvařené skleněné nádoby, kterou zakryjeme potravinářskou fólií a obsah necháme kvasit 3-5 dní na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promícháme a znovu zakryjeme potravinářskou fólií.



Po 3-5 dnech by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně.
V tomto okamžiku dáme zkvašenou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou pastu, kterou přepasírujeme přes kovový cedník.



Srirachu přendáme do vyvařené skleněné nádoby a můžeme ji skladovat několik měsíců v lednici.

Vytisknout

Uvařili jsme 6.9.2015


Komentáře

  Som zvedavý odpovědět
Tak som zvedavý este mi dva kríčky doplodnuju /hnedé habanero/ skúsim to s ním som zvedavý, ale to ma docela bomby asi to budem musiet reznut s nejakou obycajnou tenkostennou paprickou inac by sa to asi tazko jedlo :D
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 no my ji vzdycky delame uplne smrtici - takova LETHAL WEAPON :-))))
  Morugy odpovědět
Ahoj, jdu zkusit váš recept se škorpionama 6 říznutýma nějakými nealko paprikami. Nevadilo by kdybych použil rýžový ocet ? mám 3% a 4,5 % na výběr...
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, určitě zkusit můžete i rýžový, jen bude mít lehce jiné aroma. Nicméně by to mohlo fungovat, ale určitě nám pak dejte vědět :)
   odpovědět
to vypadá moc dobře. Máme doma dost čili papriček, určitě zkusím aspoň malou skleničku udělat.
přeji pěkný den Majka
kublanka odpověděl(a)
SUPER! to jsme rádi, že udělalo radost, my už máme skoro půlku pryč, tak budeme muset také dodělat ze "zbytku" chilli co máme :))
   odpovědět
Dobry den, Sriracha podle Vaseho receptu je hotova a musim rict,ze je naprosto uzasna.Kupovana se muze jit zahrabat.Bezim pro dalsi chilli a jdu delat dalsi varku :-) diky za super recept!!! 1 5 2
kublanka odpověděl(a)
Super, to jsme moc rádi. Děkujeme! 1