Domácí omáčka sriracha


Kuba propadl chilli. Blanka mu ho vypěstovala. A teď je přebytek chilli, protože to nikdo nestíhá jíst. Urodilo se nám toho spousta. Což o to, jalapenos jsme zavařili, tak jako každý rok. Ale co se zbytkem?
Nakonec nás napadlo udělat to, co nesmí u nás v lednici nikdy chybět - domácí srirachu. Thajskou omáčku, kterou najdete v každém asijském bistru.
A jelikož nejvyšší poměr byl papriček Jamaican Hot Red, tak tato omáčka může sloužit i jako zbraň hromadného ničení. Mimochodem Jamiacan Hot Red mají pálivost cca 150.000 SHU, zatímco obecně známé jalapenos mají pálivost maximálně 6.000 SHU. Pro odvážnější čtenáře mám zde připravené k ochutnání 7 POT Red, kdo by měl cestu kolem je srdečně zván, ale je to "pouze" 1.200.000 SHU.

Ingredience
300 g chilli papriček
2 stroužky česneku
2 lžíce třtinového cukru
1 ½ lžičky jemně mleté mořské soli
2-4 lžíce vody
60 ml jablečného octa


Postup
Chilli papričky důkladně omyjeme, nožem odstraníme zelené stopky a nahrubo je překrájíme. Chilli papričky dáme spolu s česnekem, solí, cukrem a 2 lžícemi vody do mixéru a vše rozmixujeme. Pokud máme papričky méně šťavnaté, můžeme přidat 1-2 lžíce vody navíc. Chilli pastu dáme do vyvařené skleněné nádoby, kterou zakryjeme potravinářskou fólií a obsah necháme kvasit 3-5 dní na teplém a tmavém místě. Každý den obsah promícháme a znovu zakryjeme potravinářskou fólií.



Po 3-5 dnech by se v chilli pastě měly vytvořit bublinky a pasta bude působit nadýchaně.
V tomto okamžiku dáme zkvašenou chilli pastu spolu s jablečným octem do mixéru a vše rozmixujeme na hladkou pastu, kterou přepasírujeme přes kovový cedník.



Srirachu přendáme do vyvařené skleněné nádoby a můžeme ji skladovat několik měsíců v lednici.

Vytisknout

Uvařili jsme 6.9.2015


Komentáře

  Využití zbytků odpovědět
Zdravím, lze nějakým způsobem využít zbytek co zbyde po pasírování v sítku?
  Moc tekutá odpovědět
Dobrý den.
Bohužel se mi loňská dávka příliš nepovedla, sice je chuťově velmi dobrá ale je bohužel až moc tekutá a udělal se na vrchu lehký bílý povlak, ale omáčce nic není. Chci o radu, když omáčku dám svařit na potřebnou hustotu, jestli je to možné a neztratí na pálivosti? Díky za jakoukoliv radu
odpověděl(a)
Xanthanová guma , rozmíchat v rostinem oleji
  Jablecny ocet odpovědět
Díky za recept, určitě vyzkouším, ale chtěla jsem se zeptat, v receptu přidáváte jablecny ocet až po kvašení, tím, že man domácí jablecny ocet, nebylo by výhodnější přidat ocet na začátku, aby se to správně kvašení ještě trochu podpořilo?
Díky za nazor/radu.
odpověděl(a)
Ne, nevím co Vás vede k tomu, že ocet by měl podporovat kvašení. Naopak - funguje jako konzervant a jakékoliv kvašení zarazí.
   odpovědět
Dobrý den, myslíte, že můžu použít jako surovinu zavařené chilli, mám od kamaráda takový docela zabijácký mix a nevím, jak bych ho využil. Děkuji.
odpověděl(a)
Jen pokud k tomu přidáte také papričky podle receptu. V zavařených již nebudou žádné kvasinky, které by měly proces kvašení přirozeně rozjet.
  omáčka odpovědět
jde dát mix kápie+chilli dorset naga+ zbitek surovin 6
kublanka odpověděl(a)
SAMOZŘEJMĚ, JAKÝKOLIV MIX
  Děkuji odpovědět
Moc Vám děkuji za recept,je to úžasná záležitost,dlouho jsem hledala jak zpracovat chilli úrodu,toto je ono☺
kublanka odpověděl(a)
1 SUPER
  Mixovani odpovědět
Musím tu směs rozmixovat nebo můžu nechat na hrubo ??
odpověděl(a)
Já jsem rozmixovával, ale nepasíroval. Páč mě to nebaví 1
   odpovědět
zdravím, máte zkušenost, kolik tak papriček na litr omáčky? Děkuji moc ;-)
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, to je těžké odhadnout, pro naše potřeby jsme to dělali z tohodle množství
odpověděl(a)
Mně z tohoto množství cca 300g papriček vznikly 3 skleničky od Opočenských jogurtů tzn. 3 x 125ml
kublanka odpověděl(a)
1
  sriracha doma odpovědět
Také zdravím, tohoto skvělého receptu si užíváme celý rok, ještě dojídáme loňskou várku. Zkusil jsem nechat 2 lahvičky v předsíni - spíži, cca 19 - 24°C a oproti chladničkovým není žádný rozdíl. Nic se nezkazilo, jen to asi chtělo opravdu dodržet čisté sklo. Děkuji za tento skvost. Tedy i za mnohé jiné. Zdravím. Josef.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc za SUPER komentář. Děkujeme! Kuba a Blanka
  konzervace odpovědět
Zdravím, super návod vyzkouším! Jen se chci zeptat, co se týče toho skladování ... mám v plánu použít nádobu z "origo" Srirachy, což je plast. Myslíte, že taky vydrží nějakou dobu nebo bude potřeba přidat další konzervant?

Děkuji za odpověď 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, je potřeba to hodně, ale opravdu hodně vyvařit. Ale nezaručujeme úspěch. Tak jako tak je nutné skladovat v lednici a dávat si pozor na jakékoliv změny chutě v průběhu času.
  Som zvedavý odpovědět
Tak som zvedavý este mi dva kríčky doplodnuju /hnedé habanero/ skúsim to s ním som zvedavý, ale to ma docela bomby asi to budem musiet reznut s nejakou obycajnou tenkostennou paprickou inac by sa to asi tazko jedlo :D
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 no my ji vzdycky delame uplne smrtici - takova LETHAL WEAPON :-))))
  Morugy odpovědět
Ahoj, jdu zkusit váš recept se škorpionama 6 říznutýma nějakými nealko paprikami. Nevadilo by kdybych použil rýžový ocet ? mám 3% a 4,5 % na výběr...
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, určitě zkusit můžete i rýžový, jen bude mít lehce jiné aroma. Nicméně by to mohlo fungovat, ale určitě nám pak dejte vědět :)
   odpovědět
to vypadá moc dobře. Máme doma dost čili papriček, určitě zkusím aspoň malou skleničku udělat.
přeji pěkný den Majka
kublanka odpověděl(a)
SUPER! to jsme rádi, že udělalo radost, my už máme skoro půlku pryč, tak budeme muset také dodělat ze "zbytku" chilli co máme :))
   odpovědět
Dobry den, Sriracha podle Vaseho receptu je hotova a musim rict,ze je naprosto uzasna.Kupovana se muze jit zahrabat.Bezim pro dalsi chilli a jdu delat dalsi varku :-) diky za super recept!!! 1 5 2
kublanka odpověděl(a)
Super, to jsme moc rádi. Děkujeme! 1