Chilli con carne

Chilli con carne

Jak mnozí z vás už asi vědí, máme letos na balkóně nemalou úrodu chilli. Trochu jsem tomu propadl, kamarád dodal semínka a Blanka se o to stará od A do Z a ještě dál. A aniž bych hnul prstem, mám skvělou úrodu. Dobře jsem si to zařídil, ostatně jako vždy.
Je opravdu z čeho vybírat - od jalapenos, přes habanero, cayenne, jamaica, bird´s eye až po slavnou trinidad moruga scorpion. Úroda se podařila a máme přehršle všech možných papriček a všech pálivostí. No a není moc lepších jídel, kde je využít, než v Tex-Mex klasice všech klasik - chilli con carne.
Ale ne každý, má plechová ústa jako naše rodina. Například náš šestiletý Mates jí pravidelně čerstvé jalapenos a dokonce si pochutná i na cayenne papričce. Hlavně na nás nevolejte sociálku, prosím.
Tím pádem jsme museli recept trochu ochladit, respektive zmírnit, pro naše normálnější čtenáře. Ale pokud jste blázni do pálivého tak jako my, můžete si tento recept vylepšovat dle vlastní potřeby. A kdo nemá čerstvé papričky, stavte se pro ně, vůbec totiž netušíme co s nimi budeme dělat. Asi z nich začneme brzy vařit čaj nebo péct bábovku.

Ingredience
500 g kvalitního nahrubo mletého hovězího masa
1 středně velká červená cibule
2 lžíce olivového oleje
1 středně velká mrkev
2 stroužky česneku
2-3 cm celé skořice
1 lžička mletého chilli
¾ lžičky uzené papriky
½ lžičky sušeného oregana
½ lžičky mletého římského kmínu
1 červená chilli paprička
2 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka drcených loupaných rajčat (400 g)
1 plechovka konzervovaných červených fazolí kidney (cca 400 g)
500 ml hovězího vývaru
2 čtverečky 70% čokolády
svazek koriandru a zakysaná smetana na podávání
pepř
sůl
Marinovaná cibule
1 středně velká červená cibule
1 limetka
sůl


Postup
Mrkev očistíme a spolu s cibulí ji nakrájíme na kostičky. Česnek si utřeme s malým množstvím soli. V silnostěnném hrnci si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit a zhruba po 1 minutě přidáme nakrájenou mrkev. Za stálého míchání necháme mrkev s cibulí na mírném ohni jemně zezlátnout a změknout (5-7 minut). Přidáme utřený česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme veškeré kořeni (skořice, mleté chilli, uzená paprika, římský kmín, oregano) a necháme ho 2 minuty orestovat. Poté přidáme mleté maso, které dřevěnou vařečkou rozdělíme na menší kousky a opečeme ho do zezlátnutí a odpaření veškeré tekutiny (3-4 minuty). Na závěr přidáme rajčatový protlak, nakrájenou chilli papričku a necháme 2 minuty zarestovat. Vše zalijeme plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby bylo maso zcela potopené. Osolíme, opepříme, promícháme, přivedeme k varu a 60-90 minut necháme za občasného míchání jemně probublávat. Pokud by se nám tekutina příliš odpařila, přidáme vývar nebo horkou vodu. Omáčka by nám měla zhoustnout.
Zhruba 30 minut před koncem vaření propláchneme kidney fazole pod tekoucí vodou, přidáme je k masu a promícháme.
Po přidání fazolí si připravíme marinovanou cibuli. Červenou cibuli nakrájíme na tenké nudličky, dáme ji do misky, posolíme a zakapeme šťávou z 1 limetky. Promícháme a necháme 10 minut uležet.
Těsně před podáváním přidáme do chilli con carne čokoládu a necháme ji rozpustit. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Podáváme s rýží basmati, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a posypané lístky čerstvého koriandru.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/chilli_con_carne

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.