500 g kvalitního nahrubo mletého hovězího masa
1 středně velká červená cibule
2 lžíce olivového oleje
1 středně velká mrkev
2 stroužky česneku
2-3 cm celé skořice
1 lžička mletého chilli
¾ lžičky uzené papriky
½ lžičky sušeného oregana
½ lžičky mletého římského kmínu
1 červená chilli paprička
2 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka drcených loupaných rajčat (400 g)
1 plechovka konzervovaných červených fazolí kidney (cca 400 g)
500 ml hovězího vývaru
2 čtverečky 70% čokolády
svazek koriandru a zakysaná smetana na podávání
pepř
sůl
Marinovaná cibule
1 středně velká červená cibule
1 limetka
sůl
Postup
Mrkev očistíme a spolu s cibulí ji nakrájíme na kostičky. Česnek si utřeme s malým množstvím soli. V silnostěnném hrnci si rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit a zhruba po 1 minutě přidáme nakrájenou mrkev. Za stálého míchání necháme mrkev s cibulí na mírném ohni jemně zezlátnout a změknout (5-7 minut). Přidáme utřený česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme veškeré kořeni (skořice, mleté chilli, uzená paprika, římský kmín, oregano) a necháme ho 2 minuty orestovat. Poté přidáme mleté maso, které dřevěnou vařečkou rozdělíme na menší kousky a opečeme ho do zezlátnutí a odpaření veškeré tekutiny (3-4 minuty). Na závěr přidáme rajčatový protlak, nakrájenou chilli papričku a necháme 2 minuty zarestovat. Vše zalijeme plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby bylo maso zcela potopené. Osolíme, opepříme, promícháme, přivedeme k varu a 60-90 minut necháme za občasného míchání jemně probublávat. Pokud by se nám tekutina příliš odpařila, přidáme vývar nebo horkou vodu. Omáčka by nám měla zhoustnout.
Zhruba 30 minut před koncem vaření propláchneme kidney fazole pod tekoucí vodou, přidáme je k masu a promícháme.
Po přidání fazolí si připravíme marinovanou cibuli. Červenou cibuli nakrájíme na tenké nudličky, dáme ji do misky, posolíme a zakapeme šťávou z 1 limetky. Promícháme a necháme 10 minut uležet.
Těsně před podáváním přidáme do chilli con carne čokoládu a necháme ji rozpustit. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Podáváme s rýží basmati, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a posypané lístky čerstvého koriandru.


Komentáře
Dnes chilli con carne. Ve středu byl falafel s pitou. Pěkně se s Kublankou cestuje :)
Toto Chilli con carne je jiné. Nikdy jsme neměli s rýží, strašně nám chutná s chlebem. Tak mě překvapilo, že i s rýží to chutná moc dobře. TOP je cibule a zakysaná smetana. To jsou novinky, co určitě musím k Chilli zařadit. Čokoška také fajn.
Taktéž mají u nás doma někteří plechové tlamičky, takže jsem přidala plyn a trochu víc vytunila čerstvými chilli papričkami.
Moc díky, chutnalo výýýýtečně
P.S.: ta cibule je super, že jo?