Yorkshirský pudink s karamelizovanými nektarinkami a vanilkovou zmrzlinou


Když udeří vedra, člověk začne blouznit, fantazírovat, blbnout. Třeba když přemýšlí nad tím, z čeho vlastně vznikl yorkshirský pudink. Co je tajná ingredience? Samozřejmě, můžu použít google nebo ještě lépe Blanku, ale když on je takový hic. Chtěl bych vám rozepsat svůj vybájený recept na pravý yorkshirský pudink, ale sousedi pejskaři, kynologové a slabší povahy obecně, by to nejspíš neustáli. A co teprve ochránci zvířat. Ale fakt je hrozné vedro a přepalují se mi závity. Tak zkusíme jiné téma, z čeho se vyrábí kočičí jazýčky? A co utopenci? Pochopte, venku je 32 stupňů ve stínu.

Ingredience
4 zralé nektarinky nebo broskve
100 g cukru krupice
1 lžička másla
vanilková zmrzlina - recept naleznete ZDE
Yorkshirský pudink (6 kusů)
2 vejce velikosti „L“
100 g hladké mouky
100 ml plnotučného mléka
špetka soli
slunečnicový olej


Postup
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Yorkshirské pudinky pečeme v plechových formičkách na muffiny. Do každé prohlubně na muffin nalijeme olej tak, aby se nám dno zcela pokrylo olejem. Plech na muffiny s olejem dáme na 10-15 minut rozpálit do trouby (až se z oleje bude kouřit). Mezitím si v misce rozšleháme vejce s moukou, špetkou soli a mlékem (nejlépe elektrickým šlehačem). Měli bychom získat dokonale hladké těstíčko konzistence šlehačky. Pokud by bylo těsto příliš husté naředíme ho trochou mléka. Připravené těstíčko přelijeme do džbánku (můžeme ho i přecedit přes cedník).



Jakmile je olej dostatečně rozpálený, rozlijeme rychle těstíčko do formiček na muffiny tak, aby byly plné až téměř po okraj. Plech vrátíme do trouby a pečeme je v předehřáté troubě 10-12 minut dozlatova. V žádném případě nesmíme otevírat dvířka trouby.



V průběhu pečení pudinků si připravíme karamelizované nektarinky. Nektarinky vypeckujeme a nakrájíme je na osminky. Do silnostěnné pánve vsypeme cukr krupice, který necháme na mírném ohni bez míchání rozpustit. Jakmile má karamel zlatavou barvu, přidáme nakrájené nektarinky, přilijeme 50 ml teplé vody a vše velmi krátce povaříme. Přidaná voda by se nám měla téměř celá vyvařit a nektarinky jemně změknout. Na závěr vmícháme lžičku másla.
Upečeně yorkshirské pudinky ihned podáváme s kopečkem zmrzliny a karamelizovanými broskvemi.











Vytisknout

Uvařili jsme 2.7.2015


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Yorkshirský pudink jsem ještě nikdy neochutnala , ale ten Váš recept s nektarinkami a se zmrzlinou vypadá krásně.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, tak Blanka vezme formy s sebou do Hořovic a upeče ho 1