Soda chléb


Recept na tento chléb jsme chtěli již několik let publikovat, ale vždy jsme dali přednost jinému receptu. Až krize a nedostatek droždí v domácnostech nás dovedla zpět k tomuto úžasnému receptu od Justina Gellatlyho. Přesně od toho stejného pána, co vymyslel ty nejlepší koblihy na světě.
Lidi neblbněte, zůstaňte doma a třeba pečte!

Ingredience
250 g celozrnné hladké pšeničné mouky
250 g hladké pšeničné mouky
80 g ovesných otrub nebo nahrubo nasekaných ovesných vloček + na posypání
7 g jedlé sody
12 g soli
12 g třtinového cukru
200 ml vody
250 ml kysaného podmáslí
1 lžíce olivového oleje, na potření

Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 200 °C. Oba druhy mouky prosejeme do mísy, přidáme zbytek sypkých surovin a vše důkladně metličkou promícháme.


Poté přilijeme vodu s podmáslím a rukou rychle vymícháme těsto (příliš ho nehněteme).

Vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme kouli, kterou přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme olivovým olejem, posypeme ovesnými otrubami a zoubkovým nožem nařízneme chléb do kříže (zhruba 2-3 cm hluboko).



Necháme zhruba 5 minut odpočinout a poté pečeme v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava, přibližně 35 minut. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 29.3.2020


Komentáře

   odpovědět
Dobrý den, chleba mám v troubě a vypadá báječně, vařím a peču podle Vás často. Nejlepší je čočka
Těším se na další recepty. J 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! tak ať chutná :)
   odpovědět
Jdu na to. Právě došlo pečivo. Těším se na ranní snídani. Už jsem v karanténě upekla od Vás tooolik pečiva a vždycky to byla jednička, všichni ocenili.
Díky za inpiraci!
kublanka odpověděl(a)
1 super to jsme moc rádi, tak snad bude chutnat i tenhle chléb ;) díky moc