Ingredience
250 g celozrnné hladké pšeničné mouky
250 g hladké pšeničné mouky
80 g ovesných otrub nebo nahrubo nasekaných ovesných vloček + na posypání
7 g jedlé sody
12 g soli
12 g třtinového cukru
200 ml vody
250 ml kysaného podmáslí
1 lžíce olivového oleje, na potření
Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 200 °C. Oba druhy mouky prosejeme do mísy, přidáme zbytek sypkých surovin a vše důkladně metličkou promícháme.
Poté přilijeme vodu s podmáslím a rukou rychle vymícháme těsto (příliš ho nehněteme).
Vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme kouli, kterou přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme olivovým olejem, posypeme ovesnými otrubami a zoubkovým nožem nařízneme chléb do kříže (zhruba 2-3 cm hluboko).
Necháme zhruba 5 minut odpočinout a poté pečeme v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava, přibližně 35 minut. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
Soda chléb
Recept na tento chléb jsme chtěli již několik let publikovat, ale vždy jsme dali přednost jinému receptu. Až krize a nedostatek droždí v domácnostech nás dovedla zpět k tomuto úžasnému receptu od Justina Gellatlyho. Přesně od toho stejného pána, co vymyslel ty nejlepší koblihy na světě.
Lidi neblbněte, zůstaňte doma a třeba pečte!
Uvařili jsme 29.3.2020
Komentáře
Těším se na další recepty. J
Díky za inpiraci!