Ingredience
500 g listového těsta - recept naleznete ZDE
1 žloutek na potření
Krém
500 ml mléka
125 g cukru krupice
40 g hladké mouky
6 žloutků
100 g změklého másla
1 vanilkový lusk
Poleva (není nutné)
200 g bílého fondánu
holandské kakao
Postup
Korpus
Troubu předehřejeme na 180 °C. Listové těsto vyválíme na 3 mm silný plát a rozkrájíme ho na 3 stejně velké obdélníky. Obdélníky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme je rozšlehaným žloutkem. Plech dáme na 10 minut odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme druhý, stejně velký arch pečícího papíru a plech na stlačování těsta (ideálně stejný jako ten, na kterém pečeme těsto). Připravený arch pečícího položíme na vychlazené těsto a zatížíme druhým plechem. Takto dáme péct do předehřáté trouby na cca 15 minut. Poté horní plech i s pečícím papírem odstraníme a těsto dopečeme dozlatova (zhruba 10 minut). Po upečení necháme těsto vychladnout na mřížce.
Krém
Žloutky dáme do většího hrnce, přidáme cukr a promícháme. Přidáme mouku a opět promícháme.
Do druhého hrnce nalijeme mléko, přidáme zrníčka z vanilkového lusku a přivedeme k varu. Mícháme, aby se nám mléko nepřipálilo.
Horkým mlékem přelijeme žloutkovou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Krém nám musí zhoustnout, poté ho stáhneme z ohně a necháme zcela vychladnout. Povrch ještě teplého krému přikryjeme potravinářskou fólií, aby se nám neudělal škraloup.
Po zchladnutí krému do něj zašleháme změklé máslo. Krém dáme vychladit do lednice.
Poleva
Vybereme si nejhezčí díl upečeného těsta a za použití papírových šablona na něm vytvoříme moučkovým cukrem vzor.
V případě, že dáme přednost tradiční fondánové polevě, musíme si ve vodní lázni rozehřát bílý fondán, který nesmí překročit teplotu 35-40 °C (fondán by zprůhledněl). Poté k fondánu přidáme 1 lžíci horké vody a dobře promícháme. Jednu lžíci fondánové polevy odebereme a obarvíme kakaem.
Vybraný obdélník těsta si položíme na mřížku a naneseme na něj fondánovou polevu a dobře rozetřeme po celém povrchu. Je to nutné provést rychle, protože poleva rychle tuhne.
Obarveným fondánem nastříkáme rovnoběžné čáry cca 2 cm od sebe. Potom s pomocí nože nebo párátka vytvoříme charakteristický vzor.
Dokončení
Na spodní díl těsta nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou koncovkou žloutkový krém. Poté na krém položíme střední část těsta, na kterou opět cukrářským sáčkem nastříkáme krém. Nakonec dezert dokončíme připravenou vrstvou těsta s moučkovým cukrem (resp.fondánovou polevou)
Dezert necháme odležet v lednici do druhého dne. Krájíme na malé obdélníčky.
Mille-feuilles
Káva, Mille-feuilles a sklenička dobrého vína. Takhle bych si dokázal představit chuť Francie. Pokud chcete ohromit návštěvu něčím jiným k odpolední kávě, tak tímto zákuskem máte úspěch zaručený. Jenom to má jeden háček. Musí vydržet nesnězen do té doby, než návštěva dorazí. A to je kolikrát velký úkol pln odříkání.
Uvařili jsme 17.12.2014
Komentáře