Ingredience
4 hamburgerové bulky – recept naleznete ZDE
4 vejce
máslo a slunečnicový olej na smažení
Lososový burger
500-600 g čerstvého lososa bez kůže
1 svazek hlaviček zeleného chřestu
strouhanka z bílého pečiva (nahrubo mletá)
slunečnicový olej
sůl
pepř
Mandlovo-citrónové pesto
100 g blanšírovaných mandlí
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)
sůl
pepř
Aioli
1 menší stroužek česneku
2 žloutky
1 lžička dijonské hořčice
250 ml slunečnicového oleje
2 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř
Postup
Aioli
Česnek utřeme se solí. Žloutky dáme spolu s hořčicí a špetkou pepře do misky a metlou prošleháme. Za stálého šlehání pomalu přiléváme slunečnicový olej. Olej nejprve přidáváme po kapkách. Jakmile směs začne houstnout, můžeme začít olej přilévat tenký pramínkem. Když je směs dostatečně hustá, přidáme utřený česnek a promícháme. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Dáme vychladit do lednice.
Mandlovo-citrónové pesto
Mandle dáme spolu s citrónovou šťávou, citrónovou kůrou, olivovým olejem, stroužkem česneku, solí a pepřem do mixéru. Několikrát krátce promixujeme. V pestu by měly zůstat větší kousky mandlí.
Lososový burger
Lososa nakrájíme na větší kostky. Do středně velkého hrnce dáme vařit větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhodíme hlavičky chřestu a 1-2 minuty je povaříme. Poté je vyndáme děrovanou naběračkou a okamžitě je přendáme do ledové vody (chřest zachová krásně zelenou barvu a zůstane křupavý).
Vychladlé hlavičky chřestu přepůlíme. Horní části hlaviček si ponecháme na podávání. Spodní část hlaviček dáme spolu se čtvrtinou nakrájeného lososa do mixéru a vše rozmixujeme na jemnou pastu. Díky tomu nemusíme přidávat do burgerů žádné vajíčko.
Poté do mixéru přidáme zbývajícího lososa a několikrát vše krátce promixujeme. Ve směsi by nám měly zůstat větší kusy lososa. Směs ochutíme solí a pepřem, podle potřeby zahustíme strouhankou a vytvarujeme 4 burgery, které dáme na 30 minut vychladit do lednice.
Vychlazené burgery potřeme z obou stran jemně olejem a grilujeme je na rozpáleném grilu dozlatova. Nejlépe burger chutná, když není úplně propečený a jeho střed zůstane růžový.
Mezitím co se nám grilují burgery, usmažíme si na slunečnicovém oleji volská oka.
Hamburgerové bulky přepůlíme a řezné plochy opečeme na másle. Spodní část bulky potřeme omáčkou aioli, na ní položíme lososový burger a hlavičky chřestu, které zasypeme mandlovo-citrónovým pestem.
Jako poslední přidáme volské oko a vše přiklopíme horní polovinou bulky.
Lososový burger s chřestem
Já miluji chřest, ale nemám rád vařeného lososa. Děti milují lososa, ale nemají rádi chřest. Blanka miluje děti a asi i svého muže, tak nám tuhle rovnici vyřešila. Protože všichni milujeme hamburgery. A Blanka miluje, když s vařením není moc práce. Prostě se tak nějak milujeme. A ano, máte pravdu, 1.máj - lásky čas, je za rohem.
Uvařili jsme 26.4.2015
Komentáře
atd... Jasně, to není nic, o čem by se dal psát blog :) ale co je pro vás primitivní, pro mě je sváteční vaření :D