Lososový burger s chřestem


Já miluji chřest, ale nemám rád vařeného lososa. Děti milují lososa, ale nemají rádi chřest. Blanka miluje děti a asi i svého muže, tak nám tuhle rovnici vyřešila. Protože všichni milujeme hamburgery. A Blanka miluje, když s vařením není moc práce. Prostě se tak nějak milujeme. A ano, máte pravdu, 1.máj - lásky čas, je za rohem.

Ingredience
4 hamburgerové bulky – recept naleznete ZDE
4 vejce
máslo a slunečnicový olej na smažení
Lososový burger
500-600 g čerstvého lososa bez kůže
1 svazek hlaviček zeleného chřestu
strouhanka z bílého pečiva (nahrubo mletá)
slunečnicový olej
sůl
pepř
Mandlovo-citrónové pesto
100 g blanšírovaných mandlí
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)
sůl
pepř
Aioli
1 menší stroužek česneku
2 žloutky
1 lžička dijonské hořčice
250 ml slunečnicového oleje
2 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř


Postup

Aioli
Česnek utřeme se solí. Žloutky dáme spolu s hořčicí a špetkou pepře do misky a metlou prošleháme. Za stálého šlehání pomalu přiléváme slunečnicový olej. Olej nejprve přidáváme po kapkách. Jakmile směs začne houstnout, můžeme začít olej přilévat tenký pramínkem. Když je směs dostatečně hustá, přidáme utřený česnek a promícháme. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Dáme vychladit do lednice.

Mandlovo-citrónové pesto
Mandle dáme spolu s citrónovou šťávou, citrónovou kůrou, olivovým olejem, stroužkem česneku, solí a pepřem do mixéru. Několikrát krátce promixujeme. V pestu by měly zůstat větší kousky mandlí.

Lososový burger
Lososa nakrájíme na větší kostky. Do středně velkého hrnce dáme vařit větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhodíme hlavičky chřestu a 1-2 minuty je povaříme. Poté je vyndáme děrovanou naběračkou a okamžitě je přendáme do ledové vody (chřest zachová krásně zelenou barvu a zůstane křupavý).



Vychladlé hlavičky chřestu přepůlíme. Horní části hlaviček si ponecháme na podávání. Spodní část hlaviček dáme spolu se čtvrtinou nakrájeného lososa do mixéru a vše rozmixujeme na jemnou pastu. Díky tomu nemusíme přidávat do burgerů žádné vajíčko.
Poté do mixéru přidáme zbývajícího lososa a několikrát vše krátce promixujeme. Ve směsi by nám měly zůstat větší kusy lososa. Směs ochutíme solí a pepřem, podle potřeby zahustíme strouhankou a vytvarujeme 4 burgery, které dáme na 30 minut vychladit do lednice.



Vychlazené burgery potřeme z obou stran jemně olejem a grilujeme je na rozpáleném grilu dozlatova. Nejlépe burger chutná, když není úplně propečený a jeho střed zůstane růžový.
Mezitím co se nám grilují burgery, usmažíme si na slunečnicovém oleji volská oka.
Hamburgerové bulky přepůlíme a řezné plochy opečeme na másle. Spodní část bulky potřeme omáčkou aioli, na ní položíme lososový burger a hlavičky chřestu, které zasypeme mandlovo-citrónovým pestem.



Jako poslední přidáme volské oko a vše přiklopíme horní polovinou bulky.







Vytisknout

Uvařili jsme 26.4.2015


Komentáře

   odpovědět
Vynechala jsem chřest i vejce ale i tak jsme s manželem fakt nechápali.. úžasná souhra chutí. A ty mandle do toho.. chci tento burger každý den :)
kublanka odpověděl(a)
super děkujeme :) chřest už je v září už bohužel mimo, tak je dobře, že jste si s tím takhle poradili! 1
   odpovědět
Vždycky mě fascinuje, co Blanka považuje za "není moc práce" :D
kublanka odpověděl(a)
ona je to holka pracovitá... ale tak jako frk frk si muzes dojit k Mekáčovi 1
odpověděl(a)
To bych dopadla... :) ale pro mě je jednoduchý vaření např. plátek masa na pánev a příloha, kuře, těstoviny carbonara, pizza (těsto v robotu) atd
atd... Jasně, to není nic, o čem by se dal psát blog :) ale co je pro vás primitivní, pro mě je sváteční vaření :D
kublanka odpověděl(a)
ale zase tyhle bulky se dají zamrazit a jsou potom jako čerstvé a udělat do nich "náplň" je stejně lehké jako udělat plátek masa na pánvi 9
odpověděl(a)
Ok, tak až se přestěhujem ;) bulky by se šikly i na klasické hovězí, které z vlastního mletého milujeme...
kublanka odpověděl(a)
super :-))